KURKUMİN – HİNT SAFRANI / YALÇIN ÖZKAN

Sevgili Gemlik Manşet okurları,

Sizleri sağlıklı ve kaliteli yaşam konusunda bilinçlendirme çabamız doğrultusunda daha önce; “Paraben” ve “Glukoz-Fruktoz şurubu ” hakkında uyarıp, istemeden de olsa biraz korkutmuştuk. Her iki yazımızda da “kanser” risklerine değinmiştik. Haklı olarak diyeceksiniz ki ne yiyip içeceğiz, ne kullanacağız? Şimdiye kadar kullanmış olduğumuz, yiyip içtiğimiz ürünlerden dolayı var olan riskler ne olacak? Biraz da iyi şeylerden bahsetmeliyiz diyerek insan sağlığı için inanılmaz çok sayıda faydası olan bir bitki ile devam etmek istiyorum. Böyle başlayınca hemen aklınıza, yine çok çok faydalı olan; Çörek otu, zeytin, zencefil, hurma, propolis vb gelebilir. Ama ben bu hafta, insan sağlığına yönelik yaklaşık 600 farklı faydası ile zirvede olan ve maalesef pek azımızın bilgi sahibi olduğu ZERDEÇAL dan bahsetmek istiyorum. En çok araştırılan bitkilerden biri olan zerdeçalın kanserden diyabete 600’den fazla önleyici ve tedavi edici kullanımı bulunmuş. İşte en önemlileri…

Zerdeçal Hindistan’da 2500 yılı aşkın süredir kutsal kabul ediliyor ve ‘’baharatların kraliçesi’’ olarak kullanılıyor. Daha yaygın olarak toz şeklinde bulunan zerdeçal, tropik bir bitki olan “Curcuma Longa”dan elde ediliyor. Günümüzde  zerdeçal en çok araştırılan bitkilerden biri. Tıbbi özellikleri ve bileşenleri 5600’ün üzerinde biyomedikal incelemeye konu olmuş durumda. Uzun süredir en çok antienflamatuar (enflamosyon giderici) özelliği için kullanılıyor ancak romatizma, deri sağlığı, sindirim, bağışıklık ve hatta ***kansere karşı etkili olabileceğini gösteren bulgular var. Yapılan son araştırmalar, hastalıkların tedavisinde 14 tane reçeteli ilaç kadar etkili olduğunu göstermiş. Myscienceacademy’de yayınlanan bir habere göre beş yıllık “kutsal bitki” projesinde, bilim insanları zerdeçalın 600’den fazla önleyici ve tedavi edici kullanımını, 175 çeşit yararlı psikolojik etkisini keşfetmiş. İşte zerdeçalın araştırmalarla destekli en önemli faydaları:

Antienflamatuar: Enflamasyon, vücuttaki canlı dokunun mikrop ve toksinlere verdiği reaksiyondur. İltihap ya da yangı olarak da geçer. Kronik enflamasyonun kanser gibi pek çok hastalığın gelişimine yol açtığı biliniyor. Araştırmalara göre, zerdeçal, bitki dünyasındaki en güçlü enflamasyon önleyici etkiye sahip. Zerdeçalı oluşturan ana maddelerden biri olan Curcumin, enflamasyonla savaşta bazı reçeteli ilaçlar kadar etkili. Sindirim için faydalı ve mide rahatsızlıklarına karşı etkili: Zerdeçalın aktif maddesi Curcumin, safra kesesinin safra üretimini arttırarak sindirimi rahatlatır. Yakın zaman önce, Almanya’da yiyecek ve ilaçları denetleyen komisyon, zerdeçalın sindirim problemleri için kullanılmasını onaylamış. Sonuçları 2013 yılında Amerika’da yayınlanan başka bir araştırma da, zerdeçalın sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarının tedavisi için ümit verici olduğunu tespit etmiş.

Kanserden korunmakta ve kanserle savaşta etkili: Zerdeçal kansere karşı en etkili maddelerden biri. Vücutta kanser oluşumunu engellediğini, gelişimini ve yayılmasını engellediğini, hatta bazı kanser türlerinin tedavisinde kemoterapi ilaçları kadar etkili olduğunu gösteren araştırmalar var. Kalp dostu. Kalp hastalığı olanlar, kalp damar tıkanıklığı yaşayanların da şifası zerdeçaldadır. Araştırmalara göre zerdeçal tüketen kişilerin kalp damarlarında daha az plak oluşumu görülür ve daha az tıkanıklık olur. Diyabete karşı etkili: Zerdeçalın diyabet tedavisinde etkisini konu alan bir araştırma 2009 yılında Biochemistry and Biophysical dergisi tarafından yayınlandı. Bu araştırmada zerdeçalın aktif maddesi Curcumin’in diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtan 500 kat daha etkili olduğu tespit edildi. Kireçlenmeye karşı etkili: Geleneksel Çin tıbbı ve Hint kökenli Ayurveda, kireçlenme tedavisinde zerdeçal kullanmış. 2012 yılında Amerika’da yapılan bir araştırma zerdeçalın romatizmal eklem iltihabını tedavide ilaçlardan daha etkili olduğunu tespit etmiş.

Nasıl ve ne kadar tüketmeli?

Zerdeçal üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarını ve birçok kültürde binlerce yıldır kullanımını göz önünde bulundurursak ilaç niyetine tüketilebilecek baharatlardan biri. Tavsiye edilen günlük tüketim miktarı şu şekilde:
– Toz zerdeçal: 1 çay kaşığı (1-3 gram) – Taze kök zerdeçal: 1.5-3 gram. Eğer zerdeçalı bir parça karabiber ile beraber tüketirseniz, vücuttaki emilimi %2000 kadar artabiliyor.

Bu kadar çok faydası ile mutlaka bol miktarda tüketmemiz gereken bir baharat olan Zerdeçalın en güzel tarafı da epey ekonomik olması. Kaliteli firmalarda bile yaklaşık kilogram fiyatı 18 TL civarında. Günde 2-3 gram tüketmek gerektiği göz önüne alınırsa nerdeyse bedava. Ama lütfen mutlaka kapalı paket, kutu veya şişelerde alınız. Gemlik gibi çok nemli bölgelerde açıktaki bitkiler, baharatlar ve bakliyatlar üzerinde üreyebilecek küf mantarları sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Zerdeçalı her yemeğinizde, salatalarda, yoğurt üstünde nasıl olursa olsun bolca kullanınız. Her zaman söylediğim gibi konuyla ilgili olarak internetten araştırma yapabilir, dilerseniz gazetemize ve bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileklerimiz ve saygılarımızla… Ziraat Yük. Müh. Yalçın ÖZKAN.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.