ZEYTİN ATIKLAR KARSAK DERESİNE Mİ AKIYOR

Gemlik – Yalova yolu üzerinde, Karsak deresinin bulunduğu bölgede sıcakların artmasıyla ortaya çıkan zeytin kokusu akıllara soru işaretlerini getirdi. Marzim , Orzim ve bölgede bulunan büyük firmalarının atıkları, arıtılmadan karsak deresine mi akıtılıyor?

MARZİM İN FİLTRESİ ÇALIŞMIYOR MU?

Bölgede bulunan zeytin işletmelerinin yanı sıra, Orhangazi sınırları içerisinde bulunan MARZİM’in (Marmara Zeytin İşletmecileri Derneği) arıtma ünitesinin tam kapasite ile çalışmadığı ileri sürülüyor. Arıtmanın işletmelerin büyük bölümü açılmadan yapıldığı, arıtmanın açılması durumunda bölgede bulunan tesisleri su bastığı dile getiriliyor. Bu nedenle MARZİM’in pompa ile Orhangazi Belediyesine atıkları bastığı dile getiriliyor. Orhangazi Belediyesinde de bu kapsamda arıtma bulunmadığından, atıkların doğrudan karsak deresine basıldığı ileri sürülüyor. Akşam ortaya çıkan kokunun da, büyük ölçüde bu tesislerden kaynaklandığı düşünülüyor. Orzim’de de durumun aynı olduğu düşünülüyor.

GEDELEK’TEKİ SU DA DEREYE Mİ AKIYOR?

Endişe veren diğer durum ise turşuları ile meşhur olan Gedelek’in atıklarının nereye aktığı. Bilindiği gibi turşu üretiminde azit ve benzeri kimyasalların kullandığı biliniyor. Atıkların duvar ve beton zeminde bile tahribat yaratacak güçte olduğu göz önüne alındığında,

DENETLENMİYOR MU?

Konu ile alakalı denetimin Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlık Müdürlüğünce yapılıyor olmasına rağmen, yaşanan bunca olayda neden yaptırım uygulanmadığı da asıl merak edilen konu. Özellikle gece saatlerinde yaşanan ve aleni şekilde salınan atıkların bir an önce denetlenmesi bekleniyor.

ZARARILARI NEDİR?

Zeytin karasuyu, içerdiği yüksek organik kirlilik nedeni ile çevre kirlenmesine sebep olmaktadır. İçeriğinde Azot, Magnezyum, Potasyum, Fosfat tuzları, Şeker, Bitkisel yağları da içerdiği gibi, Azot bileşikleri, Organik asitler, İnorganik içerik ve çeşitli mineral tuzların bulunması akıtıldığı alanlardaki canlılara önemli ölçüde zarar verdiği biliniyor. Aynı zamanda zeytin imalatında ve işlemesinde önemli ölçüde kimyasal kullanıldığı göz önüne alındığında, zararın boyutu doğal hayata önemli hasar veriyor.

YÖNETMELİK UYGULANMIYOR

Çevre Koruma ve Atık Yönetmeliği Yasasında pek çok hüküm ve çevre koruma kanunlarının uygulanması durumunda, arıtması olmayan firmalara yaptırım uygulanarak, Gemlik’te denize karışan karsak deresindeki canlı hayatın yeniden kazanılacağı düşünülüyor. Atıkların sıklaşması ve firmaların ardı ardına açılmasından bu yana yaşam sirkülasyonu duran derenin yeniden sağlığına kavuşacağı tahmin ediliyor.

RUHSATLANDIRMADA ARITMA İSTENMİYOR MU?

İznik yolu ve çevre bölgede yeni açılan ve inşaatı devam eden işletmelerin ruhsatlandırmasının neye göre yapıldığı, arıtma istenip istenmediği, arıtma istenmiyorsa, atıklarının nereye gittiği merak ediliyor.

Vatandaşların aklındaki asıl soru ise, Gemlik’in yıllardır kirletilmesine neden sessiz kalınıyor?

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.