Gemlik’te Zeytinime Dokunma açıklaması

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Zeytin Kanunu ile alakalı Gemlik’te toplanan Ziraat Odaları Başkanları, ‘’Suyuma, Toprağıma, Zeytinime Dokunma’’ sloganıyla basın açıklaması yaptılar. Gemlik İskele Meydanı’nda yapılan açıklamada Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik açıklama yaptı.

Açıklama öncesinde Gemlik Belediye Meclis Üyesi Emir Kantur açıklama yapanlara tepki gösterince, kısa süreli gerginlik yaşandı.

Yaslıoğlu; ‘’Zeytin Kuran’da kutsal meyvedir’’

İlk açıklama Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu tarafından yapıldı. Yaslıoğlu; ‘’Üretim reform paketi kanun tasarısı, mecliste ihtisas komisyonlarında tartışılmadı.

Zeytin Sahaları Koruma Kurulu’nun adında yaza koruma görevini tam anlamıyla yerine getirilebilmesi için, Ziraat Mühendisleri Odası’nın mutlaka kurulda bulunması gerekiyor. 2001 yılında yürütülen 2030 yılını hedefleyen Bursa İli Çevre Düzenleme Planı çalışmaları kapsamında, Bursa’da 2266,4 hektar zeytinlik arazi (9,3) şehirleşme sonucu kaybedilmiştir. Bu kayıplarda büyük çoğunluk Gemlik ve Mudanya bölgeleridir.

Anadolu’da 6 bin yıldır geçim kaynağı olan, aynı zamanda sağlık kaynağı olarak görevini yerine getiren, ağacı akıl ve zaferin, dalı barışın, yağı saflık ve sadeliğin sembolü olan, Kuran ve İncil’de birçok yerde geçen, Kuran’ı Kerim’de ise incirle birlikte cennetten indirildiği yazan kutsal meyveden, 10 milyon kişi geçimini sağlamaktadır. Zeytinin yok edilmesine, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Ali Çelik; ‘’Gemlik’te bugüne kadar 250 bin zeytin ağacı kesildi’’

Ardından söz alan Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise; ‘’Dünya ve Avrupa’da zeytinde belli bir yere gelebilmek için, yetiştirmek adına vergilerden teşvik ederken, bölgemizde alternatif güzergah varken otoyollar ve inşaatlar yüzünden Gemlik’te 250 Bin zeytin ağacı kesilmiştir. Ayrıca Gemlik ve çevresinde Tarım Bakanlığı’nın zeytine değil de, arpa, yulaf ve tritikale’ye destek vermesi bizi üzmüştür.

Bu yasa tasarısı, meclisten geçerse zeytinliklerimizin başka bir sektöre peşkeş çekileceği aşikardır. Eğer bu yasa tasarısı, bu haliyle geçerse, meydanda mücadele bayrağı açacağım. Belki bu tutumumuz akıllara dokunur, kalpleri eritir, tasarı geri çekilir’’ şeklinde konuştu.

Kantur; ‘’Zeytin ağacı sanki Hindistan’da inek’’

Bursa Ziraat Odası ve Gemlik Ziraat Odası’nın açıklamasına tepki gösteren Kuzey Planlarında arazileri bulunan vatandaşlar, Kuzey Planlarının konudan ayrı tutulmasını istedi. Vatandaşların adına konuşan Gemlik Belediye Meclis Üyesi Emir Kantur, ‘’Hindistan’da inek’’ benzetmesi ile dikkat çekti.  Kantur; ‘’Kuzey Planları olarak tabir edilen bölgede, altı mermer zemin olduğundan, zeytin yetiştiremiyor, verim alamıyoruz. Gemlik’in farklı bölgelerindeki zeytin ağaçlarına benzemiyor. Biz zeytine karşı değiliz. Sadece verimsiz bölgelerin de, aynı tasarıda değerlendirilmesini doğru bulmuyoruz’’ dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.