Özgür Aksoy’un ismi Gemlik’te yaşatılsın

Balıkpazarı’nın arka sokaklarında geziyorduk…

Özgür abi ile Gemlik’in geçmişini, bugününü, olması gerektiği yeri değerlendirirken, bir anda dondurmacının sesine irkildi ‘’Çocukluğumun sesi’’ diyerek…

Ciddi Özgür Aksoy’u ilk defa çocuk gibi görmüştüm. Ardından kendisi de gitmeye başlamış o mahalleye. Arada orada sohbet eder, Balıkpazarında bir ön sokağa geçince, tarihten bugüne sıçrama gibi gördürdük.

Ben inceleme merakımı gideriyordum, o çocukluğuna dönüyordu. ‘’Evlenip çocuk sahibi olmalısın’’ dedim.  O zamanlar siyaset düşünüyordu, ‘’Olur mu?’’ dedi.

2 Aylık bile değildi çocuğu babasız kaldığında… Civan Deniz, babası ile alakalı çok iyi söz duyacak belki. Asla, tanıyamayacak. Her çocuk gibi babasına kızamayacak örneğin. Nesil çatışması olamayacak aralarında.

***

Özgür Aksoy,  benim için 1929 baskısı Günebakan kitabıydı…

İstanbul’da sahafta bulduğu değerli eseri ‘’Bu kitap sende olmalı’’ diye hediye ettiği günden beri. Yıllardır açıp okuyamadım dağılır diye. ‘’Beni hatırlarsın en kötü’’ demişti.

İdealizmin anıtıydı.

Bursa’da gazetecilik yapmak istemediğimi söylediğimde, ‘’Ya Gemlik’te kalmalı, ilçene katkı sağlamalısın, ya da Ulusal Medyada olmalısın. Bursa sana uymaz, amaçsız olur’’ demişti. Kendisi de, Bursa’da çok daha farklı yerlerde olabilecekken, babası Ali Aksoy’un hatırasını yaşatmak adına Gemlik’te kalmıştı.

Aksoy, efendilikti…

Ben bu adamı çok sinirli göremiyordum. Onca olumsuzluğa rağmen duruşunu bozmazdı. Espriliydi de aslında, onlarca Galatasaraylı arasında Fenerbahçeli bana maç izlettirecek kadar. Gezi olaylarında yolda kalmıştık, buna bile sinirlenmemişti.

Özgür abi tarihi sever miydi? Babası kadar değil.

Özgür Aksoy, hiç tanımadığım ama hep tanımak istediğim Ali Aksoy’un mirasıydı. Çok sayıda yazımın çıkış noktasıydı. Tarih ile alakalı kaynağımdı. Bugün çarşı camiinin kitabesi korunuyorsa, Ben, Özgür Aksoy ve Ali Aksoy’un tarih merakındandır…

Özgür Aksoy’un ölümüyle ben ağabeyimi, arkadaşımı kaybettim. İnanın Gemlik çok ama çok daha fazlasını kaybetti.

***

Adliye’ye ismi verilmeli…

Gemlik’te yeni yapılacak olan Adliye’yi dert etmişti. Sanırım önemli bir aşama kaydetti. Aksoy, mesleğinin yerine getirdiği için öldürüldü. Yeni Adliye binasında, adı yaşatılmalı.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.