Türk Metal MESS ile görüşmelere başlıyor

Türk Metal Sendikası, toplu sözleşme dönemi ile alakalı ülke genelinde hazırlıklara başladı. Gemlik ve Bursa’da da sendika yönetimleri önemli bir çalışmanın içine girdiler. Türk Metal, sözleşme döneminde ilk altı ay için %38,28’lik taslakla MESS’in kapısını çalacak. Türk Metal Sendikası Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz, süreçten umutlu olduğunun altını çiziyor.

‘’Bursa’da 30 Bin işçiyi ilgilendiriyor’’

MESS ile Türk Metal Sendikası arasında Eylül Ay’ında başlayacak olan görüşmeler, Türkiye’de 117 Bin, Bursa genelinde ise 30 Bin işçiyi ilgilendiriyor. Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesinde ise görüşmeye dahil olacak firmalar şunlar;

Borusan Mannesman, Borusan Mannesman Bursa, Borusan Mühendislik, Borçelik, Kerim Çelik, Acrhelor Mittal, Leoni, Ficosa Gemlik, Ficosa Bursa, Componenta, Aka, Kırpart ve Bemasa.

‘’Sekiz idari talep’’

– Türk Metal Sendikası, görüşme süreciyle alakalı sekiz ayrı taleple MESS’in kapısını çalacaklarını belirtiyor. Talepleri şu şekilde;

– Tamamlayıcı Sağlık Sigortası: Halen bazı işyerlerinde görüşmeler yoluyla elde ettiğimiz bu haktan, sözleşmeye yazarak tüm üyelerimizin yararlanmasını amaçlıyoruz. Böylece üyelerimiz, sağlık gibi önemli bir konuda, cebinden tek kuruş çıkmadan en az 400 – 500 liralık bir hizmetten yararlanmış olacak.

– Banka Promosyonu: En temel haklarımızdan biri olan banka promosyonları meselesi, bazı işyerlerinde kanayan yaraya dönüşmüş durumda… Soruna toptan ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla, konuyu sözleşme maddesi haline getirmek istiyoruz.

– Kıdem Tazminatının Güvencesiyiz: Kıdem tazminatımız kırmızı çizgimizdir. Onun için, kıdem tazminatımızın 30 gün olarak kalmasını, güvence altına almak istiyoruz.

Hafta Tatili Pazar Günüdür: Pazar gününün tatil olmaktan çıkarılması, kötü niyetli girişimlere açık bir konu… Bu yüzden, suiistimalleri önlemek amacıyla, sözleşmeye “Pazar tatil günüdür” yazdırmak istiyoruz.

– Angajmanda Söz Sahibi Olacağız: Küresel rekabetin kızışmasıyla, fiyat avantajı kazanmak isteyen işyerleri, işçilik maliyetlerini minimuma düşürmeye çalışıyor. Bazı işyerleri bunu verimlilik artışı ile sağlarken, diğerleri “daha az zamanda daha çok iş yaptırarak” bütün yükü işçiye yüklüyor. Üyelerimiz için sürdürülebilir olmayan bu yolun derhal terkedilerek, soruna kalıcı ve akılcı bir çözüm bulunmasını itiyoruz.

– Bayramlarda ve Tatillerde Çalışanlara 4 Yevmiye: Ulusal ve dini bayramlar özel anlam taşıyan günlerdir. Bu yüzden, tüm ulusun bir araya geldiği ulusal bayramlarda, tüm büyük ailenin bir araya geldiği dini bayramlarda çalışmanın da bir maliyeti olmalı… Bu günlerde yaptığımız mesailerde % 200 istiyoruz.

– Kayınvalide ve Kayınbaba Vefatında İzin: Anadolu kültürü ve terbiyesi, kayınvalide ve kayınbabanın vefatı durumunda da üyelerimize sosyal sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde zaman zaman yaşanan sorunların giderilmesi konusunun sözleşmeye yazılmasını talep ediyoruz.

– %15 Postabaşı ve %10 Bakım ve Teknik Personel Tazminatı.

‘’İstekler işçi anketleri ile oluştu’’

Maddeler ile alakalı da konuşan Türk Metal Sendikası Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz; ‘’Bizler, mücadeleye alışık sendikayız. Önümüzde önemli bir süreç var. İlk olarak görüşme sürecimiz ve ara bulucu süreçlerimiz olacak. İsteklerimiz afaki şeyler değil. Bizler işçi temsilcileriyiz. Anket yaptık, işçiler ne istiyorsa masaya onu getiriyoruz. Anket sonuçlarında oluşan isteklerle MESS’in karşısına çıkacağız’’ dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.