Gemlik’te çevre katliamı

BİNLERCE TON HAFRİYAT DERE YATAĞINDA

Gemlik Cumhuriyet Mahallesi çıkışı, Kumla girişinde bulunan inşaat alanında yapılan hafriyat çalışması, adeta doğa katliamı yarattı.

Gemlik Manastır Mevkiinde bir yıldan uzun süredir çalışmaları ve toprak yığılması devam eden inşaat alanında, dere kenarına yığılan binlerce tonluk toprakla dolgu yapıldığı gözlendi. Dolgunun bir bölümüne binalar da yapılırken, bölgede bulunan dere yatağının özelliklerini yitirmesi de dikkatlerden kaçmadı.

PARSELİN KIRMIZI KOT’U İLE OYNANDI

Bölgede bulunan parselin Kırmızı Kot’u ile oynandığı da tahmin ediliyor.  Parselin hafriyat öncesi hali ve hafriyat sonrasında meydana çıkan yüksekliği baz alındığında, önemli çapta fark ettiği, yapılan işleminse usule aykırı olduğu iddia ediliyor.

Parselde meydana gelen değişim sonrasında da önemli miktarda rant elde edildiği üzerinde de duruluyor. Bugüne kadar çalışmaların herhangi bir kurum tarafından görülmediği ve cezai işlem de uygulanmadığı bilinirken, nedenleri merak ediliyor.

HAFRİYAT KANUNUNA VE ÇEVRE KORUMA KANUNUNA AYKIRI

Hafriyat Kanununda döküm izinleri ve çevre koruma ile alakalı esaslara göre uygun olmadığı, aynı zamanda çevre koruma kanunları ve İmar Kanununa göre ayrı suçların bir arada işlendiği tespit edilmektedir.

Göz yumulan hafriyat miktarının önemli tonajlara ulaşması ve diğer parsellerden farklı işlem görmesi de akıllarda farklı soru işaretleri yarattı. Buna göre hem çevreye önemli zarar veren, hem imar kanununa aykırı hareket eden, hem parsel bütünlüğüne ve kot’una aykırı yapılan çalışma ile alakalı, bugüne kadar tek bir tutanağın bile tutulmadığı iddia ediliyor.

HAFRİYAT TOPRAĞI NEREDEN?

Akıllara takılan bir diğer soru işareti ise hafriyat toprağının geldiği yer ile alakalı. Bilindiği üzere inşaat Alanıyla aynı bölgeden çıksa da hafriyat döküm alanı belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca, hafriyat dökülmeden önce ayrıştırılmak zorunda. Herhangi bir izin de, mevcut yerinden çıkan toprağın bile aynı bölgede farklı bir yere doldurulmasına müsaade etmiyor. Alınan döküm izni ve gösterilen hafriyat alanına ne kadar döküm yapıldığı, hafriyatın ne kadarının doldurma işleminde kullanıldığı merak ediliyor.

NASIL GÖZDEN KAÇTI

Bir yıldan uzun süredir yapılan çalışma, ortaya çıkan binalar düşünüldüğünde, izinsiz olması muhtemel çalışmanın nasıl gözden kaçtığı merak ediliyor.

HABERİN VİDEOSU 




HABERİN FOTOĞRAFLARI 

 


İLK DÖKÜLDÜĞÜ GÜNLER!

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.