BUGÜN BAYRAM ERKEN KALKIN ÇOCUKLAR

Bayramın çocuklarla büyük ilgisi olduğunu düşünmüşümdür hep. Bayram heyecanını kim onlar gibi yaşayabilir. Alınan bayramlıklar, pamuk ellerin cebe gitmesi, şekerlemeler hep onlar için.

Duyuma alışagelmiş gelecek belki ama bahsetmekten geri durmayacağım, çocukluğumda hatırladığım bayramlar sıradanlaşmadan önce  yada bizler büyümeden önce saf ve sadeydi.. Çocuk bakışı işte. Yaşatmaya çalışıyorum hala aynı tadı alamayacağımı bilerek. Olsun.

Bayramlıklarıma sarılıp uyumazdım belki ama onları aldıktan sonra ki sevincim hala hatırımdadır. Saf mutluluk değilde ne söyleyin bana… Bir de evlatlarınızı bayramlık almaya götürürken alamayacak durumu olamayan ailelerin çocuklarını yada çocuk esirgemede ki yavrularımızı yanınıza götürmenizin size olan katkısını bir düşünün. Bizde böyle olduğu zamanlarda tanımadığımız bizlerle üç aşağı beş yukarı yaşıt çocuklarla alışverişe gittiğimizde de mutlu olabiliyorduk. Bizlere farkında olmadan paylaşım aşılanıyordu. Şimdi daha iyi anlayabiliyorum paylaşımın paylaştıkça çoğaldığını, nesile örnek teşkil ettiğini..

Anlayarak yaşamamız gereken güne yaklaşıyoruz. “Kurban Bayramı”na.

Anlamı sadece kurban kesip ihtiyacı olan yoksullara dağıtılması mı? Değil.. Bununla bitmemeli.. Unumu eledim eleğimi astım demekten öteye gitmez. Peki neler yapabiliriz?

Artabiliriz. Yineleyeceğim o ki; çocuk sevindirin lütfen.. Çocuğunuza alır gibi donatın gücünüz yettiğince, başını okşayın ona deyin ki; bugün senin günün ne istiyorsan alabilirsin. Emin olun aşmayacaktır kendini, bütçeniz de rahatsız olmayacaktır. Onun o mahcup bakışlarında içiniz eriyecek emin olun ‘iyi ki’ diyeceksiniz.

Bayram demek tatil demek, haklısınız tatil imkanınız kısıtlı değerlendirmek istiyorsunuz. Hala hayattayken büyükleriniz, sizlerin yolunu gözlerken üzmeyin onları gidin, ellerini öpün. Onlar hayatta olmadığında anlıyorsunuz, ‘bayram gelmiş neyime’ diyeceğiniz günler gelmemesi dileğim.

Küçük bir sesleniş ;

Hey siz fırsat kovalayanlar ticaret kar denilen olgu dünya ekonomisini etkilerken bi durun bayram fırsatını kara çevireyim derken manevi değerlerinizi unutmayın (ünlem) bayram bugünler! Zorlamayın insanımızı. Hatırlayın insanlığınızı, kaybetmemek üzere.

Hayatta ki paylaşım hayatın her alanında, bayramda da paylaşımların artması, çoğalması gerek.. Unutmayalım, unutturmayalım, değerlerimizi yaşatalım. Kurbanı bile gösteriş haline getirenler var yaklaşımlarına müsaade etmeyelim. Hakkı hak ile yapalım. Allah kabul etsin. Manevi huzuru tatmanız dileğimle iyi bayramlar dilerim.

Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.