Festivalin Ardından

‘’Sana da isyan ediyorum’’ dedi telefonu açtığımda.

Öyle dolmuştu ki. Arayan Umurbey’den zeytin üreticisiydi. Umurbey’in tanınan isimlerindendi. Umurbeyli olmasından dolayı da, bana bile isyan etme hakkı vardı.

‘’İsyan ediyorum’’ dedi.

Festivalin son gecesinde, Gemlik halkının çok önemsemediği Gökçe konseri nedeniyle üretici stantlarının kaldırıldığından gem vuruyordu haklı olarak. İstanbul’dan misafirleri gelmiş. Meydanda zeytin stantları kaldırılınca ileriye yürümüş, zeytin dışında her şey varmış…

***

Gemlik Zeytini Festivalinin üçüncüsünün bütçesinin %90’ı Gemlik Belediyesi tarafından karşılandı. Neden destek verilmediği, bambaşka bir yazı konusu…

Öncelikle, festivalde önemli emek vardı. Gemlik Kent Konseyi yönetimi, görevlileri ve personeli günlerce aralıksız çalıştı. Kimi zaman ağırlamak adına, kimi zaman vatandaşları festivale çekmek adına. Gayret edenler, gayretlerinin karşılığını gördü mü? İşte orası muamma…

Yürüyüşte de köyler yoktu, meydanda da köyler yoktu. Üretici, neredeyse Gemlik Zeytini Festivali’nin hiçbir yerinde olmadı. Sebeplerini sorduğumuzda; ‘’Bize sormadan yapıp çağırıyorlar’’ oldu. İlk iki festivalde olduğu gibi, yine üreticiyi çekemedik.

YÜRÜYÜŞTE GEMLİK DIŞINDA HERKES VARDI

İlk olarak festival yürüyüşündeki tablo dikkat çekti. Yunanistan, Romanya, Gürcistan, Bosna Hersek yürüyüşte vardı. Gemlik Protokolü, Kent Konseyi, üç siyasi parti ve muhtarlar da festival yürüyüşündeydi. Yürüyüşte yabancılar vardı, Gemlik yoktu. Kalabalık olsun diye, Üniversite girişinden başladı. Öğrencilerin, pek umurunda olmadı.

Yürüyüş sonrasında meydana gelindi. Meydanda coşku fena değildi. Festival, üç yılda önemli aşama kaydetmiş. Meydana gelenler de, görevliler de ne yapacağını biliyordu. İyi kötü, festival kültürümüz oluşmuş.

ULUSLAR ARASI FESTİVAL YEREL TV’DEN YAYINLANDI

Festivalde en önemli eksik, yine organizasyon şirketiydi. Kendilerini tanıtmadan, haber servis etmeden, çok fazla iş yapmadan kaybolup gittiler. İş yine yerel gazeteler ve bizim omuzlarımıza kaldı. Ajanslara yaptığımız ricalar ise cabası.

Uluslararası dediğimiz festival, Bursa’da bir yerel kanal tarafından canlı yayınlandı. Bursa’nın en az ilgi gören kanalıydı ayrıca. Hedef kitleye ulaşması, söz konusu bile değildi. Onların yayınları Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın Bosna çalgısı denemesi kadar ilgi görmedi. İki yıldır, bu firmaları kötü seçiyoruz.

***

Festival konusunda çok eleştiri yapsak da, Gemlik zeytini Festivali, Gemlik adına önemli bir kazanım oldu. Festival adına en olumlu önerilerden biri de Belediye’de bir müdürden geldi. Festival sonu raporlarının tutulması gerektiğini söyledi. Eksikleri görmek adına faydalı olur. Sonraki dönem daha iyisini yapmanın da önünü açar.

Bir sonraki festivalde, umarım eksikler giderilir. Aksi halde, yine kendimiz çalar, kendimiz oynarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.