Belediye Bütçesi 199 Milyon 635 Bin TL

Gemlik Belediyesi 2018 bütçesi, Gemlik Belediye Meclisinde görüşüldü. MHP ve CHP’nin ret verdiği bütçe Ak Parti oylarıyla kabul edildi. 2018 yılı tahmini bütçesi 199 Milyon, 635 bin olarak belirlendi.

2018 Mali Yılı Ücret Tarifesi, 2018 Mali Yılı Performans Programı ve 2018 yılı Mali Yılı Gelir Gider Bütçesinin görüşüldüğü oturum, Gemlik Belediyesi Ömer Kahraman Ek Hizmet Binasında yapıldı.

Keskinden; ‘’Kimin ufku yetmiyor?’’

Görüşmeler öncesinde ilk sözü alan MHP Meclis Üyesi Emrah Keskinden, 2016 bütçesinin %75 gerçekleştiğini, 2017 yılında ek bütçe de yapılmasına rağmen asıl bütçeye bile ulaşılamadığının altını çizdi. Keskinden sözlerinin devamında; ‘’Diğer Bina Satış Gelirleri, daha anlaşılabilir ifadeyle Cihatlı bölgesinde yapılan konutların satışı. Bu kalemde belediye 2017 yılı için 30.940.000,00 gelir hedeflemişti. Biz bu gelirin 2017 yılında gerçekleştirilemeyeceğini ifade ettiğimizde belediye başkanı tarafından kendi hedeflerine ufkumuzun yetmeyeceği ifade edilmişti. Ufkumuzun yetmeyeceği gelir kaleminin 2017 yılında bugün itibariyle toplam geliri dikkat çekici sadece Sıfır TL… Şimdi kimin ufku yetmiyor?

GEMTAŞ’ın tek müşterisi Belediye

Gemtaş şirketine yine sermaye artışı. Giderler için yeterli olmamış ki 2018 yılında belediye bütçesinden 4.000.000 tl daha aktarılması planlanmış. Şirketin finansör olan Gemlik Belediyesinden başka bir müşterisinin bulunmamaktadır. Hep iş yapıp, hem ürünü alıyoruz.

Biz bütçenin yine gerçekleşmeyeceğinden ve gerçekten uzak hazırlandığını düşündüğümüzden dolayı reddedeceğiz. Ayrıca, Belediye Başkanlarının görevden alınması devam ediyor. Böyle süreç yaşanırsa, uçuk bütçeyi bırakacağı zor durumu düşündü mü?’’ dedi.

Gür; ‘’Toplu konutlar ihtiyaç sahiplerine satılacak mı?’’

CHP Meclis Üyesi Galip Gür ise; ‘’Bütçeler Belediye Başkanının vizyonunu göstermektedir. Pek çok kalemin doğru olmadığını görüyoruz. %50’lik bütçe artışı ve %55 vergi artışı ön görülmüş. Şu anda 50 Milyon civarı gelir elde edileceği düşünüldüğünde dairelerin ortalama 146 bin TL’den satılacağı öngörülüyor. Ayrıca dairelerin ne şartlarda, kimlere satılacağı belli değil. Bizim gördüğümüz kadarıyla bütçede Gemport satışından gelir gelince, ne yapılacağı şaşırılmış.

Kamu Mali Kontrol Kanununa uymuyorsunuz!

Pek çok kalemde önemli miktarda yükselme var. En önemlisi de siz Kamu Mali Kontrol Kanununa uymuyorsunuz. Performans programı ile bütünlüğünüz yok. Performans programımızda, Gemport’un satışına rağmen değişiklik yapmadık.

Denetim Eksikliği Var

Eğer Performans Programına uymuş olsaydık, imarda son yaşanan olay, performans planlarında olan denetim mekanizmasının hayata geçirilmesinin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koydu. Eğer denetim yapılsaydı, bunlar başımıza gelmezdi’’ dedi. CHP’de bütçeye ret vereceğini açıkladı.

Baruçuoğlu; ‘’Bütçe olumludur’’

Ak Parti adına söz alan Ercan Barutçuoplu ise; ‘’Bütçe bir ön görüdür. O yıl içerisinde değişme olabilir. Fen işleri müdürlüğü yatırım bütçesini artırmış. Gayet ciddi ve atılıma yönelik bütçe olduğunu düşünüyoruz. Bütçe tamamen yatırıma yöneliktir’’ dedi.

Yılmaz; ‘’O alçaklar Belediye’de bir daha iş yapamaz’’

Cevaplarına doğrudan yolsuzluk soruşturması ile başlayan Yılmaz; ‘’İç denetim konusunda katılıyorum. Savcılığa, başvuruyu da haber alır almaz yaptık ve memurun erişimini gece elinden aldık. Biz bu konuda kimin payı varsa, kimin ihmali varsa hesabını soracağız.

Bu konuya dâhil olan alçaklar belediyede çalışamayacak, aracı olan firmalar da bir daha belediyeye giremeyecekler. İsterlerse beni dava edebilirler. Bu alçaklığın tarifi mümkün değildir.

Benim veznem, mali hizmetlerim uyumuş. Bu kadar önemli hizmet yap, bu kadar şeffaf çalış, gelsin biri bütün imajını kötülesin. O imar müdürleri, ruhsata imza atarken makbuza bakamaz mıydı? Biz denetlemesi için müfettiş davet edeceğiz.

‘’İstifamız istenirse veririz’’

Ak Parti Kamuoyunun nabzını en iyi tutan partidir. 2009 seçimlerinde %28 oy aldık. Oradan sonra Gemlik’te yönetimi aldık. Biz partimize yük oluyorsak, burada durma hakkımız yok. Cumhurbaşkanımız isterse, biz de görevi bırakırız. Gemtaş çalışmaya devam ediyor. Biz de çalışmalarından memnunuz’’ dedi.

Meclis’te 2018 bütçesi, ücret tarifesi ve performans programı CHP ve MHP’nin ret oyuna karşı, Ak Parti oylarıyla kabul edildi.

‘’Sertaslan’dan eleştiri’’

Meclis sonrasında Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’a seslenen CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan; ‘’Bugün kullandığınız ifadeleri, keşke ilk açıklamanızda da kullansaydınız, o zaman daha samimi olurdu. İmarda çok sayıda farklı konunun da döndüğü söyleniyor. Hatta temiz kağıdı olmayan müteahhitlerin de Yapı Kullanma belgelerinin verildiği söyleniyor’’ dedi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise; ‘’Biz müfettişi çağıracağız, bunları da incelesin. Ayrıca bizler de inceleyeceğiz’’ şeklinde konuştu.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.