Baytaş’ın Açıklamasına Cevap

BAYTAŞ NE DEMİŞTİ?  

 

Hiç inşaat işinden anlamayan birine anlatır gibi anlatacağım…

Yapı Kullanma Belgesi; Yapılan binanın projeye ne kadar uygun olduğunu açıklayan belgedir. Projedeki amacı dışında kullanılırsa, Yapı Kullanma Belgesi verilmemesi gerekir…

***

1- Gemlik’te 40 yılı aşkın zamandır inşaat işleri yapan, firmasında ve ailesinde mimar ve mühendisler bulunan BAYTAŞ, ‘’Yapı Kullanma’’ alınana kadar, İmar Kanununun geçerli olduğunu muhtemelen bilmiyor ki,  Kat Mülkiyeti Kanunu ile cevap vermiş…

Tekrar ediyorum; Yapı Kullanma Belgesi alınana kadar İmar Kanununa tabisindir. Biz de ‘’İş Merkezine Mesken Ruhsatı’’ başlıklı haberimizde, Yapı Kullanma Belgesinde yazan konuları sormuştuk… Mantık olarak imar kanunundan cevap verilmesini bekliyorduk… Firmanın özellikle konuyu saptırdığını düşünmek yerine, 40 yıllık iş hayatlarına rağmen, kanunu bilmediklerin düşünmek istiyorum.

2- Örnek verdiği Adliye ve Emniyet Müdürlüğü binalarını yakından inceledim. Adliye Binası İş Merkezi olarak çizilmiş, Yapı Kullanma Belgesi bu şekilde alınmış. Tekrar söylüyorum, Yapı Kullanma Belgesini soruyorum gazetede… Ayrıca, Emniyet Müdürlüğü’nde Gemlik İlçe Emniyet Müdürlüğü, Adliye’nin kapısında da Gemlik Adliyesi yazıyor. Benim bahsettiğim iş merkezinde ise; Baytaş İş Merkezi. Beraberinde Emniyet de, Adliye de bitmiş binaya gittiler. Tapu, henüz yapı kullanması olmayan binaya yerleşti. Yapı Kullanma onayı, tapunun gelmesinden sonra verildi.

3- Hadi 40 yıllık müteahhitlik firması Yapı Kullanma Belgesi alınana kadar İmar Kanununun geçerli olduğunu bilmiyor. Av. Esin Bektaşi Kilitci, cevap metninde haber içeriğinde bulunan Yapı Kullanma Belgesini görmedi mi? Gördüyse, neden İmar Kanunu üzerinden cevap yazmak yerine Kat Mülkiyeti Kanunu üzerinden yazdı?

4- ‘’İmarda Nasıl İzin Verildi?’’ sorusu, Gemlik Tapu Müdürlüğü’nün binada olmasına rağmen, buraya ‘’Mesken’’ olarak Yapı Kullanma Belgesi verilmesi, hem hukuki, hem de idari anlamda sorulması gereken bir sorudur. Personel ve Baytaş arasında irtibat olduğu izlenimine kapılan ben miyim? Yoksa cevap verirken bu açıklamayı gündeme getiren firma vekili mi? Devlet memurunu zan altında bırakmakta, firma vekili Avukatı esefle kınıyorum.

5- Taşınmazın mevzuata uygun olarak inşa edildiğinin altını çizmiş… Biz nasıl inşa edildiğini sormadık, inşa şekli Mesken olarak projelendirirken, Tapu Müdürlüğü ve çeşitli büroları bulunan, aynı zamanda Baytaş İş Merkezi tabelası bulunan binanın, nasıl Mesken olarak Yapı Kullanma aldığını sorduk…

***

Ben yapılanı doğru bulmadım. Firmanın yaptığı açıklama da, şüphelerimiz daha çok artırdı. Buraya Yapı Kullanma Belgesi verilmesi ve ilgili memurlar ile alakalı suç duyurusunda bulunmuştum. İdari işlem de yapılmadığı için haberin hemen ardından konuyu CİMER ve BİMER’e de taşıyacağım.

Buranın kullanım şeklinde uygun olarak Yapı Kullanma Belgesi alması durumunda, devletin daha çok kazanç sağlayacağını düşünüyorum. Basının bir görevi de, Kamunun ve milletin çıkarlarını gözetmektir.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.