Engelsiz Polemik

İyi niyetle ve elzem ihtiyaçtan doğan projeydi, Bursa Zihinsel Engelliler Derneği’nin yönetiminin devri.

Gemlik Belediyesi sahip çıkınca, hakkında sayısız şaibe bulunan, yüzlerce bin liralık borcuyla devralınmıştı dernek ve kurum. Dediğim gibi, güzel başlamıştı. Enkaz devralan Gemlik Belediyesi yöneticileri, okulu imrenilecek hale de getirmişti. Engelli aileleri mutluydu, engelliler memnundu. Şaibeli sektörde kaliteyi yükseltmişti.

Her şey güzeldi, ta ki; Engelsiz Kafe’ye kadar…

***

Hangi şartlarla derneğe verildi, işletme neye göre kuruldu, meclisten onay alındı mı? Bilemiyorum. Kafe’nin işleyişi bir tarafa, geçtiğimiz gün kapımı çalan, Engelsiz Kafe’nin engelli çalışanı, arkadaşları ve ailesinin anlatıları zihnimi allak bullak etti.

Sosyal Medya’da da farklı iddialar yayılmıştı. Ablası ve engelli kız işten çıkarılmış. Zaten işe alınmaları bile ne kadar doğru tartışılırken, hatalar silsilesini Derneğin Başkanı, yönetimi ve maaşlı çalışanları atlamış…

Her ne kadar hata insana mahsus olsa da, ardı ardına tekrar eden hatalara tek bir önlem bile alınamaması, işten çıkarma süreci sonrasında da hataların devam etmesi, hem kurumun, hem de Belediyenin adına şüphe düşürdü.

Yaşanan olayın ardından, engelli şahsın ablasına önemli miktarda mesai ve maaş ödendi. Muhtemelen engelli birey de, ciddi tazminatlar alacak. Bu tazminatlar da, engellilere harcanmak adına tahsis edilen işletmenin kasasından, yani engellilerden kısarak ödenecek. Kişisel hatanın bedelini, engelliler neden ödesin?

İşten çıkarılan engelli şahsın farklı iddiaları var. Engelli şahsın ablası ile alakalı de dernek kanadının iddiaları var. Konunun yargıya taşınacağından dolayı, yönlendirici olmamak adına ‘’şimdilik’’ o sahaya girmeyeceğim.

***

Sihirli kelime; Liyakat…

Liyakat yerine ‘’Benden Olsun’’ mantığı öne çıkarılmayınca, en önemli düğme yanlış iliklenmiş oldu. Engelsiz Kafe olayındaa gördüğümüz ve yakın zamanda göreceğimiz konularda anlaşılacağı gibi… Liyakate önem verilmeyen her kurum ve birim sorunlar yumağı olur.

Unutmadan, 3 Aralık Engelliler Günü… Ne kadar kutlanabilirse, buyurun kutlayın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.