Olmayan binaya emsal artışı – Kazım Bulut

Bursa’da da Gemlik’te olduğu gibi rantın büyük bölümü imar konularından geçer…

Hatta Bursa’da daha da fazladır… İddia odur ki, yaşanan görev değişikliklerinin bile arkasında imar konuları varmış. Hatta İmarsa dönenler sadece Bursa’daki değişimlerle sınırlı kalmamış…

***

Özgür Aksoy, Büyükşehir’de grup sözcülüğünü bir toplantıda üstlenmiş… Sonrasında anlatmıştı; ‘’Gelmeni çok isterdim Kazım’’ diyerek. 0,50 emsal artışı gelmiş o esnada meclise. Hem de Nilüfer’den bir sitenin önerisiyle…

Herkes CHP’nin de evet diyeceğini beklerken Özgür Aksoy almış sözü; ‘’Bazen iğneyi başkalarına batırırken, çuvaldızı da kendimize batırmak gerekir’’ diye konuya girmiş. Salonda ise emsal artışı bekleyen Nilüfer’deki sitenin sakinleri, bildiğimiz CHP seçmenleri. Devam etmiş Özgür abi; ‘’Emsal artışı her ne kadar depremselliğe ve dönüşüme yönelik düşünülse de, biz CHP grubu olarak konuyu reddetmeyi düşünüyoruz. Konu, ilk bakışta masumane görünse de, suiistimale açık’’ diyerek reddettiğini belirtmiş. Toplantı sonunda da site sakinleri kendisine sitem etmiş.

Anlatırken; ‘’Her türlü istimal edilebilecek bir konu. İnanıyorum ki, mahkemeden de dönecektir. Biz bu konuyu mahkemeye taşıyacağız’’ demişti.

***

Bursa’da 0,50 artış mahkeme devam etmesine rağmen başladı. Recep Altepe de sıklıkla deprem vurgusu yaparak artışı sürekli teşvik etti.

Konunun suiistimal edilebileceğini Özgür Abi öngörmüştü de, ortaya öyle iddialar atıldı ki, bu kadarını kimse tahmin edememiştir…

Emsal artışı, mevcut bina dönüşüme uğrarsa, belli miktarda yükseltme payı veriyor. Örneğin Gemlik Hisar Mahallesi 5 kat diyelim, 0-50 artış ile 6 veya 6,5 kata çıkıyor. KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) artıyor. Hem bina yenileniyor, hem de kattan kazanıyorsun… Bursa’da kat fazlasını düşününce, 2 – 3 kat fazladan kazanmak anlamına geliyor.

Artışta kritik nokta ise, var olan bina dönüşüme uğrarsa emsal artışı sağlanması. Bursa’daki iddia ise hiç bina olmayan boş arsalara, hatta yeni imar planına giren arsalara da, sanki bina varmış gibi 0,50 emsal artışı verildiği yönünde… Rantın geldiği noktayı siz hayal edin.

İddia abartı gelse de, Büyükşehir Belediyesi’nde incelemeler devam ediyor… Görülen o ki, emsal artışının altında daha çok isim kalacak.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.