Borusan’dan Gemlik Belediyesine Şok Dava

 PARASINI FAİZİYLE GERİ İSTİYOR

2012 Yılında Çimtaş ve Borusan’a Encümen kararı ile yapılan satış iptal edilmişti. Satış, aradan 5 yıldan fazla süre geçtikten sonra da, yeni bir davanın konusu oldu. Bu defa Borusan Gemlik Belediyesine dava açtı. Borusan hem parasını faiziyle istiyor, hem de bu sürede arsaların kendinde kalmasını talep ediyor.

2012 yılında Gemlik Belediyesi Encümeni tarafından yaklaşık 60 dönümlük atık parsel, Borusan ve Çimtaş firmalarına yaklaşık 25 Milyon TL’lik bedelle satılmıştı. Konuyu MHP Gemlik İlçe Teşkilatı yargıya taşımış, CHP’de yargı sürecinde taraf olmuştu. İlk olarak Bursa 2. İdare Mahkemesinde görülen dava 12.06.2014 tarihinde ‘’Usule Aykırı Satış’’ gerekçesiyle iptal edilmişti. Firmalar ve Gemlik Belediyesi konuyu üst mahkemeye taşımıştı. 06.11.2015 tarihindeyse, Danıştay 6. Dairesi de satışın iptali yönünde karar vermişti.

BUGÜNE KADAR İŞLEM YAPILMADI MI?

Satıl kararının çıktığın günden itibaren geçen iki yıllık sürede, Gemlik Belediyesi tarafından ‘’Tapu İade Davası’’ açılmadı. Geçen zaman içinde, iki firma da arsalar üzerinde çalışmalarına devam etti. Önemli bir maliyet olan tapu iade davasının da, bugüne kadar açılmadığı sadece firmalardan tapuların yazılı talep edildiği öğrenildi. Firmalar ise bu şekilde yazışmaya taraftar olmadı.

BELEDİYE MALİK DEĞİL Mİ?

Borusan’ın açtığı davada asıl dikkat çeken detay ise Gemlik Belediyesinden ücret ve faizleri talep etmesinin yanı sıra, arsalarda uygulama yapılana kadar, arsaların firmalarda kalması yönünde. Yol olarak ayrıldıktan sonra, arsaya dönüştürülmeksizin 18 uygulamadan satılan arsa, Borusan’ın iddialarına göre uygulama yapılıncaya kadar maliklerinin olmalı. Bu nedenle Gemlik Belediyesine herhangi bir iade yapılmasının söz konusu olmadığını, Belediyenin arsalarda hak sahibi olmadığını belirtiyor.

HALA FİRMALARIN KULLANMASI YASAL MI?

Hem Bursa 2. İdare Mahkemesi kararına, hem de Yargıtay 6. Dairesi kararına rağmen, satılan parseller iki firma tarafından da kullanılmaya devam etti.

Asıl akla gelen soru ise iki firmanın da verilen karara rağmen, arsaları ticari ve depolama amacıyla kullanıyor olması. Yasal olarak hem arsaların durumu şüpheli bulunurken, hem de işletmeleri nasıl ruhsatlandırdığı, eğer ruhsatlandırmadıysalar, ruhsatsız işletmeye dönüşüp dönüşmediği de merak konusu oldu. Eğer ticari faaliyet devam ediyorsa, bugüne kadar herhangi bir yaptırımın Gemlik Belediyesi tarafından neden uygulanmadığı da, diğer merak edilen detay… Firmaların gayri yasal olarak arsaları kullandığı süreç de göz önüne alındığında, farklı davaların önümüzdeki dönem açılabileceği tahmin ediliyor.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.