Zeytin yağı – Diyetisyen Merve Güner Öksüz

Binlerce yıllık tarihsel geçmişi olan zeytin ağacı ile ilgili kuşaktan kuşağa yayılan, toplumun düş gücü etkisiyle zamanla biçim değiştiren, tanrılar, tanrıçalar, evrenin doğuşuyla ilgili, imgesel birçok halk öyküleri, efsaneler türemiştir.En çok bilinen efsanelerden biri, Hazret-i Nuh ve tufandan bahsedendir. İnsanın yeryüzüne kötülük tohumları saçtığını gören Tanrı, onu bir tufanla cezalandırmaya karar verir. Büyük tufan başlar, Hazret-i Nuh ve gemisindeki canlılar hariç,yaşayan her şey yer yüzünden silinir. Tufan durduğu zaman Hazret-i Nuh, suların çekilip çekilmediğini anlamak için geminin penceresinden bir güvercini güneşin battığı yere doğru gönderir. Güvercin, ağzında yeni koparılmış zeytin yaprağıyla gelir. O zaman Nuh Peygamber, suların yeryüzünden çekildiğini anlar.

Ağzında zeytin yaprağı tutan güvercin, o günden bu güne, ümidin, esenliğin ve barışın simgesi olur. Tufanın yok edici gücüne karşı direnen zeytin ağacı ise ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul edilmiştir.

Zeytin ağacına ilişkin bugün elimizdeki en eski veri Ege denizindeki Santorini adasında yapılan arkeolojik çalışmalara dayanmaktadır. Bu çalışmalarda binlerce yıl öncesine ait olduğu düşünülen zeytin yaprağı fosillerine rastlanmıştır.

Günümüzde Akdeniz beslenme biçimi sağlıklı beslenmeye örnek olarak gösterilen ideal bir beslenme modelidir. Akdeniz diyetinde; balık, zeytin, zeytinyağı, sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri ve kompleks karbonhidratlar yer alır. Geleneksel Akdeniz diyetinin temel yağ kaynağı “zeytinyağı” dır. Geleneksel Akdeniz Diyetinin önemli bileşeni olan ve özelliğini veren zeytinyağı ile kronik-dejeneratif hastalıklar ve bu hastalıkların oluşumunda bilinen veya olası biyolojik mekanizmalar arasında güçlü ilişki olduğu saptanmıştır.

E vitamini içeriği sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağı,

Vücudun yenilenmesine yardımcı,

Kansere karşı koruyucu,

Oleik asit içeriği sayesinde damarlarda plak oluşumuna neden olan; halk dilinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin dengelenmesine yardımcı

Sindirim sisteminin düzenlenmesine, tansiyonun dengelenmesine yardımcı birçok yararlı bileşen içermektedir.

Dumanlanma noktası düşük olduğundan zeytinyağını kesinlikle ısıtılmamalı, kızartmalarda kullanılmamalıdır. Isıtıldığında yapısı bozulan zeytinyağı karsinojenik etki göstermektedir. Yemeğinizi pişirdikten sonra zeytin yağı ekleyebilirsiniz. Hem daha sağlıklı hem daha lezzetli olacaktır.

Zeytin yağı ışığa karşı duyarlı olup yapısı çok çabuk bozulabilmektedir. Bu sebeple koyu renkli kaplarda muhafaza edilmelidir.

Yapılan en büyük hatalardan biri de ; yararlı olduğunu bildiğimiz veya inandığımız besinlere ‘mucizevi’bir besinmiş gibi yaklaşıp daha fazlasını tüketirsek fazla yarar sağlayacağımızı düşünmemiz. Kararında tüketmekte fayda var. Aksi taktirde, kilo kontrolünde problemler yaşayabilir, sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.

Dyt. Merve Güner Öksüz

www.merveguneroksuz.com

0555 877 06 64

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.