Ölümcül Zehir GLİKOZ / Yalçın Özkan

Sevgili Gemlik Manşet okurları, sizleri sağlıklı ve kaliteli yaşam konusunda bilinçlendirme serimize, yine çok çok önemli olduğuna inandığımız ve farkına varmadan bolca tüketmek zorunda kaldığımız “Glikoz Fruktoz Şurubu” ile devam ediyoruz.

Ölümcül Zehir: Glikoz Şurubu (+Fruktoz Şurubu)

Nedir bu Glikoz şurubu?:  Glikoz (glükoz ya da glukoz) veya Fruktoz  şurubu, bir diğer adıyla Mısır Şurubu, mısır nişastasından üretilen bir şeker türüdür. Son zamanlarda zaten çoğunlukla genetiği değiştirilmiş mısırlardan üretilmektedir. Normal bir şekerden çok daha tatlı olduğu ve çok daha ucuza mal edildiği için de çok ekonomiktir. Zaten bu kadar yoğun kullanılmasının esas nedeni de budur. Bu ürünün kullanılıp kullanılmadığını anlamak insan için imkansızdır. Tadı anlaşamayacak kadar şekere benzer ve ancak aldığınız gıdanın içindekiler kısmında yazıyorsa içinde olduğunu bilirsiniz.

Vücudumuza Etkileri Nedir

Glikoz fruktoz şurubu vücuda alındığında ön etki olarak vücudunuzun *şeker dengesini alt üst eder, *hormonal sistemlerinizi bozar ve uzun vadede ***kansere sebep olur. Glikoz şurubunun kanserli hücreleri beslediği ortaya çıkartılmıştır. *Astım ve multipl-skleroz gibi hastalıklara neden olabileceği bunun yanında *karaciğeri büyütücü etkisi olduğu saptanmıştır. Bu durum daha çok yağ depolamanıza ve akabinde ***kilo almanıza neden olmaktadır. *Böbreklerde taş oluşumuna ve patolojik değişiklikler ortaya çıkmasına neden olduğu belirlenmiştir. *Alzheimer hastalığı riskini artırdığı ve *vücutta hormonal dengesizlikler yaparak, östrojen, testosteron vb. hormonların salgılanmasını artırabileceği öngörülmüştür. Bakır eksikliği başta olmak üzere *vücudun mineral dengesini bozabilmektedir.

Yapılan Bilimsel Araştırmalar

Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi – Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nizamlıoğlu bir röportajında, “Bu bizim için çok tehlikelidir. Özellikle karaciğer aracılığıyla yağ sentezine katılarak  önemli damar ya da kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Hatta son yıllarda yapılan çalışmalarda kansorejen etkilerinin de olduğu görülmüştür.  Ayrıca tip 2 diyabet hastalığının oluşmasında da etkisi vardır. Tip 2 diyabetle birlikte kalp damar hatta kansere kadar gidebilecek hastalıklar ile böbrek yetmezliği, görme bozukluğu otaya çıkabilir. Bunun için gıdaları tüketirken içeriklerine çok dikkat etmemiz lazım demiştir. Başka bir araştırma sonucunda Profesör Stanley Ulijaszek’in ise mısır şurubunu bir intihar yolu olarak nitelendirmiştir. Amerikalı doktor Mark Hyman’a göre yüksek fruktozlu glukoz şurupları  obezite  ve şeker hastalığına neden olur. Buna benzer çok fazla sayıda araştırma vardır.

Ne Yapmalıyız?

Prof. Dr. Ahmet Aydın (Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı başkanı) “Hangi ürünlerden uzak durmalıyız?” sorusuna “Paketlenmiş tüm şekerli hazır gıdalar, meyve suları ve pastane ürünleri…” cevabını vermiştir. Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nizamlıoğlu Raftan alınan gıdaların içeriklerini okuyup böyle bir tatlandırıcı konduysa çocuklarımızı ve kendimizi uzak tutmamız gerekir.” demiştir. Ben de bu söylemlere kesinlikle katılıyorum ve özellikle çocuklarımıza bu içeriğe sahip ürünleri kesinlikle yedirmememiz gerektiğini üstüne basa basa belirtmek istiyorum.

Geçen yazımda da vurguladığım gibi; “-Bize bir şey olmaz, çocuklar istiyor ne yapayım, başa çıkamıyorum” demeyiniz. Kanser gibi obezite gibi çağımızın sıkça görülen rahatsızlıklarından özellikle çocuklarımızı korumak için en fazla dikkati ve çabayı gösteriniz. Türk mutfağımıza özel birçok tatlı ve atıştırmalık varken, üşenmeyip, marifetli ellerinizle çocuklarınıza bunları hazırlayınız ve yediriniz. Bu ürünlerden LÜTFEN uzak durunuz.

Nişasta bazlı şekerlerin dünyanın gelişmiş ülkelerinde yasaklanmasına rağmen dünyanın en büyük pancar üreticilerinden olan Türkiye’de neden halen tüketildiği ve bilinçli sayılabilecek Sağlık Yöneticilerine rağmen neden göz göre göre tüketilmesine müsaade edildiği bilinmiyor. Siz yine de bilinçli bir şekilde kendinizi ve çocuklarınızı korumaya bakınız…Konu ile ilgili olarak her zaman dediğim gibi, internete ulaşmanın bu kadar kolay olduğu dönemde google dan araştırma yapabilir, gazetemize ve bana ulaşabilirsiniz. Saygılarımızla…

Yalçın ÖZKAN. Ziraat Yük.Müh.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.