Gemlik’te TOKİ Temeli Atıldı – Gemlik Manşet Gazetesi

TOKİ tarafından B ursa Büyükşehir Belediyesine ait arazide yaptırılan toplu konuların temel atma töreni, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Yeni Devlet Hastanesinin yanında yapılan 242 meslek ve 12 dükkândan oluşacak olan konutların temel atma törenine, Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Zekeriya Birkan ve Osman Mesten, Bursa Valisi İzettin Küçük, Gemlik Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman, İlçe Başkanı Yaşar İslam, GTSO Başkanı Kemal Akıt, STK, Dernek temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YILMAZ; GEMLİK’TE DÖNÜŞÜM DEVAM EDECEK

Son dönemde tartışılan KHK’ya da açıklık getirilen temel atma töreninde ilk sözü Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz aldı. Yılmaz; ‘’Gemlik’te yapılacak olan 224 daire ve 12 dükkanda, yaklaşık bin vatandaşımız ikamet edecek. Çanağa sıkışmış, spor tesisleri, parkı, oyun alanları kısacası sosyal donatı alanları olmayan bir ilçemiz var.

Gemlik’in yapı stoku sıkıntılı. KHK sonrasında sanki Gemlik yerinden alınarak, başka yere taşınacak gibi izlenim oluşturuldu. Gemlik’te taşınma değil dönüşüm olacak. Gemlik bina bazlı dönüşecek. Gemlik, önünü açan Ak kadrolara ve reisine güveniyor. Yukarıda yaptığımız bin dört yüz konutta Mayıs Ay’ında oturulabilecek. Gemlik’te arsa üretilmediği için dönüşüm yapılamıyordu. Yeni KHK ile bunun da önü açılmış oldu. Yerinde dönüşen, yerinde değerlendirilecek. Dönüşemeyen binalara ise konut yaparak takas önerilecek. Gönüllülük esasına göre, daha da güzel konutlar maliyetine verilecek’’ dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; ‘’Hepimizin hayali sağlıklı evlerde yaşamaktır. Şehirleri taşımak yıllar alır. Deprem öncesi yapılan binalarda da Gemlik ilçemizde sıkıntı var. Bu nedenle yapılacak olan dönüşümü destekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Arından söz alan Bursa Valisi İzzettin Küçük; ‘’Temelini attığımız binalar Gemlik’e hayırlı olsun. Türkiye deprem bölgesinde, Gemlik’in de yapı stoku riskli. Gemlik’teki değişimin ve dönüşümün ana sebebi de budur’’ şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU; GEMLİK TAŞINMAYACAK DÖNÜŞECEK

Son olarak söz alan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ise hem KHK’ya açıklık getirirken, hem de TOKİ ile alakalı bilgiler verdi. ‘’Gemlik için çok önemli b ir adım’’ diyen Başbakan Yardımcısı; ‘’Gemlik Bursa’nın gözbebeği bir ilçe. Hastanenin hemen yanında, böyle önemli bir yatırımın yükselecek olması önemlidir. 100 milyonluk bir hastane oldu. Türkiye deprem bölgesinde, fay hattı üzerinde binalar bulunmaktadır. Gemlik’te de bazı zemin bölümlerinde sıvılaşma olması, bunların üzerinde eski binaların bulunması can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Gemlik’in depremselliği ile alakalı çözüm üretiyoruz. Deprem olmadan önce, Gemlikli hemşerilerimizin geleceğini inşa edecek, dönüştürecek karar aldı. Yeni alanlarda yapacağımız modern ve sağlıklı alanlarla Gemlik’i değerli hale getireceğiz.

İstismar siyasetine fırsat vermememiz gerekiyor, Gönüllülük esasına göre yapılacak dönüşümü sizlerin dualarıyla hep birlikte başaracağız. Deprem sonrası inşa edilen binalar, hangi mahallede olursa olsun, buradaki vatandaşlarımız gönül rahatlığı içinde yaşayabilirler. Kararnamede bulunan ‘Nakil’ kelimesi, riskli binaların naklidir. Merkezde yaşam devam edecek, ticari hayat devam edecek. Gemlik ilçemiz çok küçük alana sıkışmış durumda.

1999 sonrası 5 kat, 3 kara düşürüldü. Zemin çok katı taşıyacak kadar güçlü değil. Maki alanlara sağlam ve deniz manzaralı alanlar yapılacaktır. Kimsenin evi zorla alınmayacaktır. Devletimiz ve belediyemiz burada taşın altına elini koymaktadır. 17 Bin talep var. Bu talepleri karşılamak istiyoruz. KHK’yı farklı yere çekmek doğru değildir. Bu kasıtlı davranış olur. Kentsel Dönüşüm Cumhurbaşkanımızın da önemsediği hedeftir. ‘Gemlik nasıl dönüşür?’ sorusunu soran siyasileri önemsemeyin. Van’da on binlerce konutu yapan hükümetimiz için büyük bir iş değildir’’ dedi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından TOKİ Gemlik konutlarının resmi temel atma töreni gerçekleştirildi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.