SP; Zorunlu Göçe Hayır

Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca, Gemlik’i içeren KHK ile alakalı basın açıklaması yaptı. Atmaca’nın konuşmasında kendisine önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Gerçek, İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti.

Atmaca açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; ‘’OHAL kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı KHK’nın 13. Maddesinin geçici 25’inci Maddesinde ifade edilen; ‘Bursa ili Gemlik ilçesinin deprem tehlikesi altında bulunması ve ilçe sakinlerinin hali hazırdaki yerleşim yelerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle’ ifadesi Gemlik halkını ve Türkiye kamuoyunu şaşırtmıştır. Deprem tehlikesi gerekçe gösterilerek bir kentin taşınması bilim ile ya da akıl ile izah edilebilecek bir durum değildir. Eğer ifade edilen riskler bir kentin taşınmasını gerektiriyor ise Türkiye’de bulunan ve başta İstanbul olmak üzere şehirlerin %50’sinin taşınması gerekir.

Ülkemizin büyük bir bölümünün deprem riski alında olduğu gerçektir. Hali hazırda mevcut bulunan ve özellikle 1998 yılı öncesi yapılan deprem riski taşıdığı da bir gerçektir. Bu gerçek; yalnız Gemlik için değil 1. Derece deprem bölgelerinde bulunan kentlerin hepsi için vardır. Bu sorun için 16.05.2012 tarihinde 6306 nolu kanun çıkmıştır. Bu kanunun amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen, ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir’ ancak, 696 nolu KHK 15.05.1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Adetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna dayanmaktadır. 696 sayılı KHK’de ifade edilen sorunun çözümü ile ilgili 6306 nolu kanun varken yeniden KHK çıkarmanın ve kenti taşımanın teknik bir izahı yoktur.

GEMLİK EKONOMİK YIKIMA UĞRAMIŞTIR

KHK ile depremin yapamayacağı kadar Gemlik yıkıma uğramıştır. Ekonomik ve psikolojik olarak tüm Gemlik perişan hale gelmiştir. Bir akım gizli planlar uğruna on binlerce insanın ekmeği ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur.

Saadet Partisi olarak ilçemizde yaşayan 100 binden fazla hemşerimiz adına tüm yetkililere sesleniyoruz. Gemlik kanserli bir hasta değildir. Basit müdahalelerle iyileşecek durumda iken kanser teşhisi konulmuş ve organlarımız kesilerek yerlerine protez nakli yapılmak istenmektedir. Biz kanserli değiliz. Kimsenin protezine ihtiyacımız yoktur. Deprem tellallığı yaparak, Gemlik’i taşımaya kimsenin gücü yetmez. Gemlik olduğu yerde kalacak, yerinde dönüşüm olacak.

100 BİN, BİNDEN BÜYÜKTÜR

Zorunlu göç kabul edilemez. Gemlik ile ilgili bir karar verilecekse, buna Gemlik halkı karar verir. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 100 binlik Gemlik halkı 1 KHK’dan büyüktür. Halka rağmen hareket edenler, er ya da geç yanıldıklarını anlayacaklardır.

KHK de sorumluluğu bulunan Sayın Belediye Başkanımızı, Milletvekillerimizi, Bakanlarımızı, Başbakan ve Cumhurbaşkanımızı gerekli değişikliği yapmaya, mecliste grubu bulunan muhalefet partilerini de meclise önerge vermeleri için çalışma yapmaya davet ediyoruz. 696 sayılı KHK, 6306 sayılı kanuna atıf yapılarak ve yerinde dönüşüm şeklinde yeniden düzenlenmelidir’’ dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.