Türk Metal Greve Doğru

Türk Metal Gemlik Şubesi MESS ile yapılmayan görüşmelerden sonuç alınamayınca, alınan grev kararını iş yerlerine astı.

Türk Metal Gemlik Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Türk Metal Sendikası ile MESS arasında geçen yıl Ekim ayında başlayan ve 120 bine yakın işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri grev kararıyla son bulmuştur. 22 Ocak Pazartesi günü tüm işyerlerine grev ve grev uygulama kararı asılmıştır. 30 Kasım’da Türk Metal SendikasıBaşkanlar Kurulu yayınladığı bildiride, uzlaşmazlığın devam etmesi halinde eylemlerin başlayacağının sinyalini vermişti. Ardından işyerlerinde fazla mesai uygulaması kaldırıldı.Aralık ayında ise Bursa’daki metal işçileri mesaiye kalmama,yemekhanede çatal kaşık ile ses çıkarma ve fabrika içinde yürüyüş eylemlerine başladı.

11 Ocak’ta arabulucu aşamasında MESS’in getirdiği teklifler de kabul edilmedi.MESS,daha önce verdiği yüzde3,2’lik ücret teklifini revize ederek ilk 6 ay için işyeri ortalamasının yüzde 6,4’ü olarak,sosyal yardımlarda ise ilk yıl için yüzde12,8 olarak artış teklif etti. MESS’in teklifini kabul etmeyen sendikamız 13 Ocak’ta Bursa Atatürk Stadyumu’nda toplanarak basın açıklamasıyaptı.15 Ocak’ta da bütün işyerlerinde ‘durma’ eylemi yapıldı. 17 Ocak’ta arabulucu raporunun iletildiğini,18 Ocak’ta da grev kararı alındığını, 2 Şubat’ta da uygulamaya geçileceği ilan edilmiştir” denildi.

Açıklamada, Türk Metal Sendikası’nın Türkiye genelinde 650 işletmede 210 bin üyesi bulunuyor. Grev kararı MESS ile toplu sözleşme aşamasında olan 120 bine yakın işçiyi kapsıyor. 2 Şubat’ta 11 işyerinde 50 bin kişi greve çıkacağız. Ardından 12 Şubat’ta ikinci grup greve başlayacak. Bir ay sonunda ise 120 bine yakın işçinin grevde olması planlanıyor. 2 Şubat’ta grev kararı alınan fabrikalar içinde BoschBosch Rexroth, BorusanDelphiOyak Renault, Arçelik LG, Bosch Ev Aletleri, Ege EndüstriFord Otomotiv, MAN, Mercedes gibi ana sanayiler yer alıyor. Gemlik Şube’nin yetkili olduğu işyerleri arasında Aka, Arcelor Mittal, Bamesa, BorçelikBorusanMannesmann, Borusan MühendislikComponenta Ficosa Otomotiv, Ficosa Internatıonal Borçelik/Kerim Çelik, Kırpart ve Leoni de yer almaktadır. Geçen hafta bazı fabrikalarda uygulanan 10 dakikalık üretimi durdurma uygulaması sendikamız kararıyla artırılarak devam edecekt. 25 Ocak Perşembe günü 15 dakika üretim durdurulacak. 2 Şubat’a kadar işverenle yeniden masaya oturmak istiyoruz. Hâlâ vakit varken bu sözleşmeyi masada bitirelim. Biz uzlaşmaya hazırız . Önümüzdeki 10 günü iyi kullanmalıyız” denildi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.