YÜZYILIN MUCİZESİ : PROPOLİS

Sağlıklı yaşam bilgilendirmeleri serimizde bu hafta konumuz: Propolis, ARI ların; değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna, bazı enzimlerini eklemeleriyle ortaya çıkan, son yıllarda özellikle kanser tedavisine olan desteği yönüyle anılan ve bu konuda binlerce üniversite araştırmasına ve bir o kadar bilimsel makaleye konu olan muhteşem bir arı ürünüdür.

Arı ürünleri çoğunlukla birbirine karıştırılmaktadır. Kısaca ona bir açıklama getireyim. Bal ı herkes biliyor. Polen, arıların bitki ve özellikle çiçeklerden topladığı tohumlardır, arılar kendileri yapmazlar ve besin amaçlı takviyedir. Arısütü, kraliçe arı için özel olarak üretilen arıların kendi yaptıkları çok güçlü bir besin bombasıdır. Propolis ise kovanı ve tüm arıları korumak için üretilen yine kendi ürettikleri muhteşem bir koruyucudur. Tüm zararlı bakteri, mantar ve hatta virüslere karşı etkilidir. Propolis, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanseri önlemede ve kanserle mücadelede etkili bir maddedir. Alışılmış antibiyotik etkilerin 100 misline yakın etkisi keşfedilmiştir. Bugüne kadar rastlanan en güçlü doğal antibiyotiktir. Propolisin bilimsel araştırmalar sonucu belirlenmiş çok önemli bazı faydalarına kısaca değinecek olursak:

  • Yaraların iyileşmesini 4 kata kadar hızlandırır.
  • 100 kata kadar antibiyotik etki içerdiği tespit edilmiştir.
  • Çok güçlü antikanser üründür.
  • Diş eti iltihabı ve ağız içi ve gırtlak enfeksiyonlarını giderir.
  • Deri enfeksiyonlarını giderir.
  • Mantar ve zor öldürülen bakteri çeşitlerini engeller.
  • Solunum enfeksiyonlarında; faranjit, kronik bronşit, nezle, burun iltihabı hastalıklarında etkin çözümdür.
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.(Bağırsak Paraziti, ülser, mide iltihabı..vs)
  • Bağışıklık sistemi bozukluklarını düzeltir.
  • Ülserlilere süper etkin devadır.

Anti-Kanser Etkiler:

Propolisin etanol ekstraktının karaciğer ve mesanedeki kanserli hücreleri dönüşüme uğrattığı ve gelişmelerini önlediği bulunmuştur, tümör hücrelerine karşı seçici bir öldürücü etki gösterir. Propolisin, ayrıca, yumurtalık kanseri hücrelerini ve  hücre bölünmesini durdurucu etkileri olduğu bulunmuştur. Ayrıca, göğüs, cilt, kolon ve böbrek kanseri hücreleri gibi insan  tümör hücre kültürleri üzerinde öldürücü etkisi olduğu tespit edilmiştir. Propolisden elde edilen Artepillin C, insan mide kanseri hücreleri, insan gırtlak kanseri hücreleri  kolon kanseri hücreleri üzerinde hücre öldürücü etki göstermiştir. Kafeik asit esterlerinin tümör oluşumunu kimyasal olarak engellediği görülmüştür. Kemoterapi tedavisi alan hastaların mutlaka kullanması tavsiye edilir, Çünki : kemoterapi ilaçlarının kanser hücrelerine etkisini arttırırken, sağlam normal hücrelere verdiği zararı da engelleyerek çift taraflı etki göstermektedir.

Özellikle kanser tedavilerinde ve önlenmesi çabalarında Tıp, Eczacılık, Ziraat, Moleküler Biyoloji ve Gıda gibi bilim dallarında yapılmış bilimsel çalışmalar, kitaplara sığmayacak kadar fazladır. Kemoterapi vb tıbbi tedavilerin yanına destek tedavisi amacıyla bilimsel etkinliği kanıtlanmış tek üründür. Benim de kanser hastalığını atlatmamda en büyük yardımcımdır.

Ancak maalesef bu benzeri birçok üründe olduğu gibi; denetim eksikliği ve insanların haksız fazla para kazanma istekleri yüzünden piyasada daha uygun fiyatlı, yetersiz veya sahte birçok propolis bulunmaktadır. Hiçbir çıkarım olmadığından dolayı kullanıp da kanserden kurtulmama çok faydası olduğu için, etkinliğini gördüğüm için Arifoğlu’nun organik propolisini şiddetle tavsiye edebilirim. Kanser gibi ciddi hastalıklar şakaya gelmez, insanların umutlarını ve paralarını sömürmek, gıda teröristlerinin yaptığı acımasız bir davranıştır. Buna müsaade etmemek gerekir.

Kullanım şekli ve miktarına değinecek olursak: Propolis sıvı damla halde, su veya asitsiz, sıcak olmayan herhangi bir içecek veya yiyeceğin içine katılarak kullanılabilir. 12 yaş altı çocuklarda koruyucu amaçla ise; günde 2 defa 10 ar damla, iyileştirme amacıyla ise günde 2 defa 20 şer damla. 12 yaş üstü çocuklar ve yetişkinlerde koruyucu amaçla günde 2 defa 15 er damla, iyileştirme amacıyla günde 2 defa 25 er damla yeterli olur. Kanser hastaları ise sürekli olarak günde 2 defa 25 er damla mutlaka kullansınlar. Konuyla ilgili internette fazla miktarda bilgi zaten var. Lütfen mutlaka araştırınız. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın videosunu mutlaka izleyiniz. Kendisi gerçek bir bilim insanıdır ve herhangi bir ürün satışı yapmıyor. (http://www.uzmantv.com/propolisin-faydalari-nelerdir).

Her türlü bilgi desteği için Gemlik Manşet’e ve bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileklerimiz ve saygılarımızla…

Ziraat Yük.Müh. Yalçın ÖZKAN.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.