Gemlik’te Faiz Lobisi

Gemlik’in merkezinde, kahvelerinde, kafelerde ve sokakta konuşulan iki konu var.

1- Gemlik nasıl dönüşecek?

2- Bankalar neden kredi vermiyor?

Elbette her sektörün farklı değerlendirmeleri olabilir. Teknik incelemeler, siyasi açıklamalar da yapılabilir. Herhangi bir siyasinin bizden daha çok bilgi sahibi olduğunu düşünmesem de, rol çalmalarına ve açıklama yapmalarına ses edemiyorum… Çözüme yönelik tek bir sonuç çıkmasa da, uzaktan gülerek izliyoruz gelişmeleri… En son çıkan karar, yine siyasilere baş vurmakmış…

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözüydü Faiz Lobisi…

Gemlik’te söylem ete, kemiğe büründü. Hepimizin hayatını da doğrudan etkiledi.

KHK’nın açıklanması, sonrasında oluşan veya oluşturulan havayla bankalar Gemlik’in belli mahallelerinde konut kredisi verilmesinin risk olduğunu beyan ettiler.

Gemlik Belediyesi bankalara çeşitli zamanlarda mektup gönderse de, pek önemsemediler. Hala kredilerde zorluk çıkarmaya devam ediyorlar. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, son gönderdiği yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’Dönüşecek’’ ifadesine yer vermesine rağmen, bankarların Gemlik şubeleri yine önemsemedi.

Faiz Lobisi söyleminin gücünü Gemlik’te en net şekilde görüyoruz aslında. Gemlik’te piyasanın tıkanmasının ardında da, bankaların tutumu var… İnşaat lokomotif sektördür… Satış düşerse, çok fazla sektör beraberinde etkilenir.

***

Gerçekten samimiysek, Gemlik’te üzerinde durmamız gereken en elzem konu bankaların konut kredilerini vermemeleridir.

Onların kendi lobileri ve değerlendirmeleri varsa, Gemliklilerin de olmalı. Gemlik’te iş yapanlar, firmaları olanlar, konut kredisi vermeyen bankalarla çalışmayı durduramaz mı? Bu konuda ilk adımı Belediye atabilir. Sonrasında siyasi partiler, meclis üyeleri ve inşaat sektörü…

Hadi samimiyeti görelim…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.