Sevgililer Günü Yasağı

Sevgililer günü, aslında o günün kanun koyucusu olan İmparatorun yasağıyla başlar… Aziz Valentina günü, Aşk yasağının da yıl dönümüdür.

Milattan sonra 268. Büyük Roma İmparatorluğu …

Gallienus’u öldürerek tahtı ele geçiren,İmparator 2. Claudius ile tanıştı.

Claudius, tıpkı selefi Maximinus Thrax gibi savaşçı ve gaddar bir ruha sahipti. Maximinus’un ölümünden sonra aristokrat Roma imparatorlarının ard arda tahta çıkması ile askeri anlamda zayıflayan imparatorluk, Claudius’tan sonra yeniden savaşçı imparatorlar dönemine girdi.

Roma orduları onun kısacık hükümranlığı döneminde tarihinin en büyük zaferlerini kazandı. Usta bir askerdi. Ona göre AŞK erkeklerin içindeki savaşma isteğini sekteye uğratan zararlı bir duyguydu.

Bir kadına aşık olan hele ki aile kuran erkekler, orduya katılmak istemez, katılsalar bile asla başarılı bir savaşçı olamazlardı. Gerçek bir savaşçı içinde sevgi barındıramazdı. Bu sebeple hükümranlığı döneminde Roma’da evliliği yasakladı.

Aziz Valentinus ise Claudius’un aşka karşı başlattığı bu savaşın karşısında durdu. Gezerek dinsel vaazlar veriyor, birleşme, bütünleşme,çoğalma yani bereketin peşinden gitmeye halkı davet ediyor, gizlice çiftleri evlendiriyordu. Fakat bu davet uzun sürmedi. Papaz Valentinus yakalanarak zindana atıldı.

Ancak ne gariptir ki Aşk yok olsun diye atıldığı zindanda, bizzat papazın kendisi aşkı buldu. Gardiyanın gözleri görmeyen kardeşi Julia’ya aşık oldu. Valentinus Julia’ya Roma’yı, doğayı, aritmetiği ve Tanrıya yönelmeyi anlattı.

Ölüm emri geldiğinde, Aziz Julia’ya son bir not bıraktı. Bu not 14 Şubat 270’te Julia’ya ulaştı. Notta;

“Tanrıya hep yakın ol

Senin Valentina” yazılıydı…

 

***

 

Valentinus,  Papa 1. Julius tarafından Porta Valentini adı verilen bir kemer kapısının altına gömüldü. Julia ise bu kemerin yanına pembe çiçekli bir badem ağacı dikti. Badem ağacı yüzyıllar sonra bugün dahi gerçek sevginin simgesi olarak görülür.

Yenilmez savaşçı imparator Claudius ise bunca hırs ve ihtirasa rağmen sadece 2 yıl hükümranlık sürdürebilmiş, vebaya yenik düşüp, tıpkı Valentinus gibi 270 yılında ölmüştür.

Ve ne gariptir ki; Aşkı yasaklayabileceğini sanan diktatörün 14 Şubatı, artık inadına Tüm Dünyada Aşkı akla getiren gün olarak kutlanmaktadır.Hem de yüzlerce yıldır..

Ve yine ne gariptir ki; Aşkı yok etmeye çalışan koca imparator Claudius’u bugün çok az kişi hatırlarken, öldürdüğünü sandığı basit bir Papaz olan Valentinus’un adı tüm Dünya’da aşkın simgesi olarak ölümsüzleşmiştir. Ve her 14 Şubat’ta sevgililer tıpkı Valentinus gibi, kartlara yazdıkları notlarla sevdiklerine hislerini söylemeye devam etmektedirler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.