Yazaki’den yüzlerce işçi kovuldu

YAZAKİ’DE İŞÇİ KIYIMI DEVAM EDİYOR

   Geçtiğimiz hafta genel müdürünün işine son verilen Gemlik Yazaki firmasından 100 kişinin üzerinde işçi kovuldu. İşçiler, sendikaya üye olduklarından dolayı işlerine son verildiğini iddia etti.

İlk olarak fabrika önünde tepkilerini gösteren işçilere Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi de destek çıktı. Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz da, fabrika önüne giderek işçilere destek verdi.

100’ÜN ÜZERİNDE İŞÇİ ÇIKARILDI

İşten çıkarılma konusu ile alakalı açıklama yapan işçiler; ‘’Biz yazaki çalışanları olarak sendika örgütlenmesi başlattık. Sendikaya üye olduğumuz için işten çıkarıldı. Gemlik Yazaki firmasında uzun dönemdir devam eden baskılar zaten herkesin malumu. Bugün siciller 30 bin’e ulaştı. Eski yönetimin yaptığı haksızlıklar yeni yönetimde de devam ediyor. Eski yönetimin adamları hala içeride. Sendikal hakları, Anayasanın bize tanıdığı hakları kullanmak isteyince çıkarıldı. 30 bin kişi az bir mağduriyet değil. Bu devam edecek. Arkadaşlarımızın bir kısmı haklarını aldı ama Yazaki yine davaya hazırlanıyor.

Kurumun genel mantığı, 3. Dünya ülkelerindeki gibi işçiyi sömürmek. Anayasal güvence altına almamızı engelliyorlar. Yapılan zamlar da saat ücretlerine yapılmıyor. Bonus dedikleri kaleme yapılıyor. Bunu yarın alabiliyorlar. Sendikalı olmak, Türkiye Cumhuriyetinin bize tanıdığı hak, burası Muz Cumhuriyeti değil’’ dediler.

İŞÇİ ALIMLARI DEVAM EDİYOR

İşçilerin açıklamalarında bir diğer dikkat çeken taraf ise fabrikada işçi alımlarının devam ettiği yönündeydi. İşçilerin ifadelerine göre; ‘’Biz çıkarılırken bile bir yandan işçi alımları devam ediyordu. Büyük bir iş hacmi var. Japonya’dan denetim gelince 80 banda düşerken, onlar ayrılınca 160 – 170 bantta çalışıldığı biliniyor. Bir yandan 100 üzerinde insan işten çıkarılırken, bir yandan da bu kadar alım yapılıyor. Gazetede de ilanları devam ediyor’’ şeklinde konuştular.

DURMAZ; ARKALARINDAYIZ

Yazaki’de son yaşanan olaylardan sonra işçilerimize destek vermek için fabrika önünde bulunduk. Şu ana kadar iş akdi feshedilenlerin sayısı 100’ü geçti. İçeride arkadaşlarımız direniş gösteriyorlar. Kimin sendika üyesi olduğunu bilmeden de şüphe adına atıyorlar. Temsilcileri zaten çıkarıyorlar. Biz sendika olarak haklarını arayacağız. Yasal haklarını verdiklerini söylüyorlar ama biz bu arkadaşlarımızın vekaletlerini alıyoruz. Hem sendika tazminat davası, hem de işe iade davası açacağız. Aynı zamanda da, Anayasal bir hakkı engelledikleri için de dava açacağız’’ dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.