Cargill ne oldu?

Son günlerde Şeker Fabrikalarının özelleşmesi duyurusu tepkileri beraberinde getirdi. Özelleşme sonrasında şeker üretiminin pancar yerine Glikoz Şurubu ile yapılması durumunda ortaya çıkacak sağlık sorunları endişeleri artırdı…

Yaşanan gelişme ”Özel İzin” ile faaliyetlerini sürdüren Cargill’i tekrar akıllara getirdi.

***

GEMLİK YÜRÜTMETİ DURDURMA KARARINA UYMADI

Nişasta Şurubu denilince akıllara ilk gelen firma olan ve işletmeci Gemlik sınırından çıkışta, Orhangazi bölgesinde bulunan Cargill’in Gemlik sınırlarında olduğu dönemde yolu açılmıştı. Farklı gerekçelerle  ”Yürütmeyi Durdurma” kararı çıkan işletmeye karşı yargı kararını uygulamayan dönemin yöneticilerine ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut’a da tazminat cezası gelmişti.

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanlığı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Levent Gençelli, Lütfü Kırayoğlu ve Gürhan Akdoğan tarafından açılan yürütmeyi durdurma davasında sonuç yürütmenin durdurulmasına hükmedilmişti. Buna yapılan itirazlar da, Danıştay tarafından reddedilmişti.

Sonraki dönemlerde de çeşitli mahkeme kararları verilse de, Cargill aralıksız çalışma devam etti.

***

GDO’LU MISIRDAN ÜRETİLİYOR

Cargill’in de başı çektiği firmalar Glikoz Şurubu üzerine çalışıyor. Şeker Pancarına göre çok daha düşüm maliyetle şekerin üretilmesini sağlayan Glikoz Şurubu, Genetiği Değiştirilmiş Mısır’dan yani, GDO’lu mısırsan üretilen şeker türü. Vücuda girdiği noktada, hormon dengesini bozan GDO’lu şeker, kansere kadar giden çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Aynı zamanda karaciğer büyümesi, kalp ve diğer damarlarda sertleşme, Alzheimer gibi hastalıkların tetikleyicisi de sayılıyor.

NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

Şeker pancarından üretilen şekere göre çok daha ucuz maliyeti ve 5 – 6 kat daha fazla raf ömrü olmasından dolayı ticari getirisi sağlığın önünde değerlendiriliyor. Avrupa Birliği Glikoz üretimine izin vermezken, nişasta şurubu üretimi, ancak üçüncü dünya ülkelerinde devam edebiliyor…

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.