Senin Çocuğun Yapmaz mı?

Çok kısa süre önce ard arda gelen genç ölümler, hepsinin uyuşturucu bağlantısı, Gemlik halkını bezdirmiş,, madde bağımlılığına karşı güçlü bir kenetlenme ve yaklaşık 3000 kişinin katıldığı yürüyüş ile önemli bir duruş oluşturmuştu.

Aradan geçen 2 yıl ne yazık ki uyuşturucuyla mücadelede dikkate alınır bir adım atmamıza yetmedi. Kolay ve ucuz elde edilen kimyasal uyuşturucuların yaygınlaşması ile tehlike daha da arttı. Çünkü birkaç dakika içinde merkezi sinir sistemine etki edip bazen farazi görüntüler bazense havalardaymış hissi yaratan, en az hissizlik ama çoğu zaman kontrol kaybına neden olan bu küçük maddeler aslında tahmin edilenden çok daha tehlikeliydi.

Devlet politikasında Terörle mücadeleyle eş değer tutuldu uyuşturucuyla mücadele. Bizzat İçişleri Bakanı PKK’nın en önemli Finans Kaynağının Uyuşturucu olduğunu açıkladı. Yani şuan bizim için terör neyse uyuşturucu o. ”Acımayın” dedi uyuşturucu tacirlerine, teröriste nasıl acımıyorsanız.

Kanun koyucu da uyuşturucudan beslenen, gençlerin geleceğini ezerek yükselen uyuşturucu tacirlerine acımadı. Uyuşturucu ticareti kanunda çok ayrıntılı açıklandı ve ağır şekilde cezalandırıldı.

– Uyuşturucu maddeyi imal-ihraç-ithal edenler 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

– Uyuşturucu maddeyi satan, temin eden, nakleden, depolayanlar; uyuşturucu satılan kişinin yetişkin olması halinde en az 10, çocuk olması halinde en az 15 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

-Üstelik uyuşturucunun eroin, kokain, morfin,sentetik kannabinoid olması, okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan binalara iki yüz metreden yakın yerde ya da Üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte satılması hâlinde ceza daha da artıyor.

– Uyuşturucu madde üretiminde kullanılan maddeleri satan veya üreten taşıyan ve depolayan en az 8 , Uyuşturucu madde kullanılması için yer veya malzeme sağlayan, kullananların yakalanmalarını zorlaştıran, kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi veren, kullanımı özendirenler ise beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

—-

Uyuşturucu ile mücadele konusunda Devlet Politikası ve yasalar bu kadar sert iken hala yeterli başarıyı sağlayamamamızda elbette Dünya Ticaretinin %8 ini uyuşturucu ticaretinin oluşturduğu ve elde edilen karın Birleşmiş Milletler üyesi 207 ülkenin ¾ ünün gayrisafi milli hâsılasından fazla olduğu gerçeği etken.

Ancak en önemli etken ne yazık ki hala bunca acıya rağmen uyuşturucuya karşı yeterli bireysel tepkiyi veremiyor oluşumuz. Çoğumuz dikkatsiz, birçoğumuz görsek tanımıyoruz, kimimiz ”benim işim mi polis bulsun” diyoruz. Görüyoruz ama yokmuşçuluk oynuyoruz. İhbar etmiyoruz.

Siz “zaten benim çocuğum yapmaz” diye düşünüyor olabilirsiniz.

Belki yanılıyorsunuz uyuşturucu etkisiyle fenalaşan ve hastaneye kaldırılan çoğu bu maddeyi ilk defa deneyen çocuklarımızın aileleri gibi..

Belki de haklısınız..çocuğunuz hiçbir zaman yapmayacak. Ama bilemezsiniz ağzına sigara bile sürmemiş hayatında hiç kavga etmemiş evladınızın, bir gün bir müptezelle karşılaşmayacağını…

One thought on “Senin Çocuğun Yapmaz mı?

  • Mart 1, 2018 tarihinde, saat 11:57 pm
    Permalink

    Yüreğinize ve kaleminize sağlık hocam👏👏

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.