Ihlamur’un Faydaları

Gemlik Manşet olarak farkındalık yaratmak ve sağlıklı, kaliteli yaşam sahibi olabilmeniz için yazılarımıza devam ediyoruz. Bu haftaki konumuz IHLAMUR. Aslında çok yakından tanıdığımız ve sıkça kullandığımız bir bitki. Ama eminim ki yazıyı okuduğunuzda, bu kadar çok ve farklı yararı olduğuna inanamayacaksınız. Sanıyorum daha da fazla kullanacaksınız ve benim yaptığım gibi tüm yıl boyunca evinizden eksik etmeyeceksiniz…. En çok soğuk algınlığı ve üst solunum yolları hastalıklarında tercih ediliyor. Salgın hastalıkların yoğun olduğu bu zamanda yazmayı düşünmemizin de nedeni tam olarak bu.

ANAVATANI ZATEN BURASI

Dünya genelinde bakıldığında, ıhlamurun yaygın şekilde ve kendiliğinden doğal olarak yetiştiği bölgeler, Avrupa ve Batı Asya topraklarıdır. Boyları 20 ile 30 metreye kadar uzayabilen ve sarı renkli yapraklara sahip olan ıhlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasının Tilia cinsine aittir. Ihlamur ağacı türleri içinde en faydalı olanı ise, Tilia cordata cinsi ıhlamur ağacıdır. Bu türdeki ıhlamur ağacının yaprakları oldukça küçüktür ve tıbbi açıdan da en faydalı etkileri bulunmaktadır. Genellikle çiçeklerinin ve yapraklarının kurutulması ile elde edilen ıhlamur, yoğun bir lezzet ve kokuya sahiptir. Ihlamur için en uygun hasat zamanı ise, Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bu yaz aylarında toplanan ve kurutulmaya bırakılan ıhlamur yaprak ve çiçekleri, demlenerek çay şeklinde içilebilmektedir.

GERÇEK BİR ŞİFA KAYNAĞI

Özellikle de soğuk kış aylarında yoğun şekilde tüketilen ıhlamurun tek faydası soğuk algınlığına iyi gelmesi değildir. Aynı zamanda ıhlamur, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamakta ve detoks özelliği göstererek vücudun temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Güçlü bir sakinleştirici etkiye de sahip olan ıhlamur, vücuttaki kas ve dokuların yatışmasına yardımcı olmaktadır. Bazı uzmanlara göre ise ıhlamur, birtakım kanser oluşumlarının ilerlemesini engellemektedir. Etkin sakinleştirici özelliği ile ıhlamur, anksiyete, sıkıntı ve endişe gibi mental ve ruhsal sorunların azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Son olarak da ıhlamur, iltihaplanmayı azaltmaya ve tansiyonun düşürülmesine destek olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı sadece kış vakti, üst solunum yolları hastalıkları ile grip ve soğuk algınlığının yoğun olduğu zamanlarda değil tüm yıl boyunca düzenli olarak kullanılmalı.

ZENGİN BESİN KAYNAĞI VİTAMİN DEPOSU

Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca önemli bir A vitamini deposudur. B6 vitamini de içermektedir. Ayrıca tanen ve glikoz içerir. Ihlamurun; uçucu yağlar, tanen, şeker, C ve P vitamini, manganez, ossidaz, saponin, glusid, strol, reçine, enzimler, flavon, müsilaj, farnesol ve organik asitler içeriği ile kısaca özetleyebileceğimiz şu yararları vardır.

  • Ihlamurun terletici ve idrar söktürücü etkileri vardır. Terlemeye yardımcı olması sebebiyle özellikle soğuk algınlığı ve gribin etkilerini azaltır.
  • Kokusu ve tadı ile ferahlık verir, yatıştırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda yorgunluğa da iyi gelir.
  • Virüs ve bakterilerin sebep olduğu grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelerek bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç sağlar.
  • Mide ve bağırsakların rahatsızlığı, böbrek taşlarının düşürülmesi, göğsü yumuşatması da ıhlamurun faydaları arasındadır.
  • Baş ağrısına iyi gelir.
  • Kramp çözücü etkisinin yanında uyutucu, vücudu rahatlatıcı etkisinin bulunması sebebiyle uykusuzluk durumlarında da kullanılabilir.
  • Kansızlığa iyi gelir. Damar tıkanıklıklarını açar. Kan dolaşımını düzenler.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruma sağlar.
  • Mide bulantısına karşı ıhlamurhaşlanır günde birkaç bardak içilir.
  • Strese iyi gelir, rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Kan basıncını giderir, kan damarlarındaki iltihaplanmaya iyi gelir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır. Midedeki şişkinliğe ve hazımsızlığa iyi gelir, kabızlığa fayda sağlar. Mide ve bağırsaklarda oluşan krampları azaltır.
  • Karaciğer ve safra kesesi iltihabına karşı koruma sağlar.
  • Bağırsak kurtlarını düşürür.
  • Saçlarınızı ve cildinizi ıhlamur ile yıkadığınızda ve temizlediğinizde canlılık, pürüzsüzlük ve güzellik için önemli destek olduğunu göreceksiniz.

Yine de bazı uyarılara değinmeden geçemeyeceğim. Lütfen günde 3 fincandan fazla tüketmeyiniz. Kaynamış ve demlenmiş olan ıhlamuru tekrar tekrar asla kaynatmayınız. Hamile kadınlar mutlaka doktorlarına danışarak kullansınlar. Her defasında ısrarla belirtmekte yarar görüyorum. Bu ve benzeri tüm bitkisel ürünleri güvenilir ve öncelikle insan sağlığına değer veren yerlerden temin ediniz.

Sağlıklı günler dileklerimiz ve saygılarımızla… Yalçın ÖZKAN – Ziraat Yük. Müh. – Gemlik Manşet.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.