CHP Hasan Fehmi Bey’i unutmadı

İş bulmanın git gide zorlaştığı günümüz Türkiye’sinde bazı meslekler var ki,  tarihin her döneminde belirli çevrelerin hedefi olmuş, her kritik dönemde bu meslekleri icra etmesi oldukça zorlaşmış ve maalesef ki ülkenin içinden geçtiği kriz dönemlerinde bedel ödeyenler bu meslek sahipleri olmuştur.

Yine kaderin bir cilvesi gibi, bu iki mesleğe adanan günler, art arda gelmiş ve sanki bizlere bir mesaj verilmek istenmiştir. Nisan ayının 5. günü Avukatlar Günü kutlanırken, 6. Günü “Öldürülen Gazetecilere ”ithaf edilmiştir.

Bu gün Türkiye’de gazeteci olmakta avukat olmakta oldukça zor. Özellikle “öldürülen” gazetecilere bir gün adamış olmayı siz değerli vatandaşlarımızın takdirine bırakıyoruz.

Türkiye tarihindeki ilk öldürülen gazeteci, dönemin iktidar sahipleri olan İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne karşı sert bir muhalefet sergileyen Hasan Fehmi’dir. Hasan Fehmi, 6 Nisan 1909 tarihinde Galata Köprüsünde silahla öldürülmüştü. Arada neredeyse 110 yıl geçmesine rağmen ve bu gün unutulmaya yüz tutan bu cinayet hala tartışmalıdır.

İlk basın şehidi olarak kabul edilen Hasan Fehmi’den günümüze 100’den fazla gazeteci öldürüldü. Bu gazetecilerin neredeyse yarısının faili meçhuldür. Birleşmiş Millet’lerin ”Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nü ilan ettiği 1993 yılında Türkiye’de yaklaşık 8 gazeteci öldürüldü.

Kıymetli dostlar,

Günümüzde gazeteciler, rahat çalışma koşullarına sahip değildir. Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek olduğu mesleklerden olan gazetecilik, bu gün hükümet baskısı altında var olma mücadelesi vermektedir. Özgürce haber yapmak isteyen gazetecilerin ya işsiz kaldığı ya da çeşitli yollarla baskı gördüğü, sindirilmeye çalışıldığı artık gün gibi ortadadır. Doğan medya Grubunun iktidara yakın bir holdinge satılmasıyla Türkiye’de ana akım medya bitmiş, özgürce haber alınacak kaynaklar sona ermiş, bizzat hükümet eliyle “iktidarın medyası” yaratılmıştır. Ne yazık ki ülkemizde özgür ve cesur haber yapmaya çalışan iki, üç gazete birkaç tane de televizyon kanalı kalmıştır. Bizlerin bu yayın organlarına sahip çıkması gerekir.

İlçemizdeki bir gazetede  yazı işleri müdürlüğünü yapan, aynı zamanda avukat Mehmet Cengiz Göral’ın acısı hala tazedir. Göral 3 Temmuz 1979 tarihinde cinayete kurban giden ilçemizin değerli isimlerinden gazeteci ve avukattı. Özgür basına ve özgür düşünceye olan tahammülsüzlüğü ilçemizde bu kadar yakınımızda bizler de hissettik. Maalesef yaşanan acı olaylarla bu karanlığa yeniden maruz kalıyor ve sevdiklerimizi, değerli isimleri kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Bizim görevimiz siyasi parti olarak, gazetecilerin hayat standartlarını yükseltmek, onları özgür çalışma ortamlarına kavuşturmak ve sosyal haklarını güvence altına almaktır. İnanıyoruz ki Türkiye, bu karanlık ve zor günleri atlattığında gazeteciler de özledikleri ortama kavuşacaktır.

Gelecek yıllarda, yaşarken kıymetini bildiğimiz, özgür gazetecilerin günlerini kutlayacağız!

Cumhuriyet Halk Partisi Gemlik İlçe Başkanı

Cemil Acar

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.