CARGİLL’de işten çıkarma eylemi

Gemlik çıkışı, Orhangazi bölgesinde bulunan Cargill firmasının kota nedeniyle 14 işçinin işine son verilmesi ile alakalı Tek Gıda İş Sendikası tarafından basın açıklaması yapıldı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, işçilerin kotadan dolayı değil, sendikaya üyeliklerinden ve yetki alma sürecinden işten çıkarıldıkları vurgulandı.

Cargill firması önünde yapılan açıklamaya, Tek Gıda Sen üyeleri ve yönetiminin dışında CHP Orhangazi ve Osmangazi Teşkilatları, CHP Gemlik Belediye Meclis Üyesi Songül Şanlı, işçiler ve işçi yakınları katıldı.

Cargill önünde yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; ”bursa İli Orhangazi İlçesi Göbeç Köyü mevkiinde kurulmuş olan Amerikan şirketi Cargill 19 yıldır faaliyet göstermektedir. Nişasta ve tatlandırıcı, yenilebilir bitkisel yağ, yem ve endüstriyel bir çok ürünü üretmekte olup, alanında bir dünya devidir.

Ancak Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yerli ve yabancı şirketin ”Sendika Düşmanı Hastalığı” bu şirkete de sirayet etmiştir. 2012 yılında başka bir gıda sendikasında örgütlenmeye başlayan Cargill’de o dönem 5 sendika üyesi olan işçi, işten çıkarıldı. Örgütlendikleri sendika da sahip çıkmadı.

Cargill işçisi de Tek Gıda İş Sendikasını seçti. Sendikamız örgütlenmeyi tamamlatıp yetki başvurusunda bulundu. Çalışma Bakanlığı yetki başvurusu talebimize çoğunluk sayısına Ataşehir’de genel müdürlük çalışanlarının da dahil edilmesi gerekçesiyle tarafımıza yetki vermedi. Biz Tek Gıda İş Sendikası olarak iyi niyetimizi gösterdik ve örgütlenme çalışmamıza hukuka uygun olarak devam ediyoruz. Biz hukuka uygun davranırken, geçmişte sabıkalı olan CARGİLL ne yaptı? 14 arkadaşımızı işten çıkardı. Sebep olarak da kota fazlalığını ve daralmayı gösterdi. Üretim azaldı diyorsunuz, üretim yapıyorsunuz. Asla samimi değilsiniz. Asıl amacınız sendikal örgütlenmeyi engellemek! Bunu çok iyi biliyoruz. Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren hatta sizin performansını beğendiğiniz ve ikramiye verdiğiniz arkadaşlar. Biz gelinen noktada işten çıkartılan arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız.

Hem yurt içinde, hem yurt dışında bağlı olduğumuz örgütlere işlediğiniz suçu anlatacağız. Cargill işvereninin gerçek yüzünü herkese göstereceğiz. Hem Türkiye’de, hem uluslararası toplumda hem de mahkeme kapılarında kendini anlatma sırası sende. İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine dönünceye kadar, Toplu İş Sözleşmesi görüşme masasına oturuncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.