Psikolojik Eşik – KAZIM BULUT

Siyaset zaten çok bilinmeyenli denklemdi, ittifaklar, sistem değişmesi ve başkanlık sistemi mevzuu iyice zorlaştırdı…

Tüm tartışma programları olasılık hesaplarına yoğunlaştı. Birinin dediği, diğerini hiç tutmuyor da, belki faydalı bir açıklama yapılır diye izlemeye çalışıyoruz… Sonuç; şimdilik hüsran…

***

İKİNCİ MİTİNG GEMLİK’TE

CHP Adayı Muharrem İnce Yalova’dan sonra ikinci mitingini Gemlik’te düzenledi.

Hakkını verelim, doğru dürüst duyuru yapmaya zaman olmadan önemli bir kalabalık toplandı. İnce Gemlik’ten çıktıktan sonra geldiğini duyanlar vardı. Haberlerden izleyip şaşıranlar da. Pazar günüydü, pek çok insan hafta sonu planını yapmıştı belki de.

İddialı Cumhurbaşkanı adayının Gemlik’i tercih etmesi güzeldi. Gemlik’in önemsenebildiğini gösterdi. Belki alışkanlık olur da, ”Üvey Evlat” muamelesi görmekten de kurtuluruz. Unutmadan İnce için Gemlik teşkilatının yeri ayrıdır.

İMZA KAMPANYALARI GEMLİK’TE DE SONUÇ VERDİ

Saadet Partisi, İyi Parti ve Vatan Partisi Cumhurbaşkanı adayı çıkarabilmek için imza kampanyalarını Gemlik’te de düzenledi. Yağmurlu hafta sonuna rağmen yerlerinden de ayrılmadılar.  Şemsiyeler altında kampanyalarına devam ettiler. Vatan Partisi’nin şemsiyesi bile yoktu. Onlar da yerlerinden ayrılmadılar. İnanmak önemlidir.

CHP VE MHP’DEN ADAYLAR AÇIKLANDI

Hafta içinde ilk olarak Gülten Ayhan MHP’den aday adaylığını açıkladı. Gemlik esnaflarında tanınan, MHP camiasının da köklü isimlerinden biri olan Ayhan’ın listede yer alması muhtemeldir.

Ardından CHP’den Kemal Atan gençlik kotasını gözeterek aday adaylığını açıkladı. Akademik kariyeri ile dikkat çeken Atan, CHP’nin çalışmaları konusunda katkı sağlayabilir. İnce’nin adaylığı, Gemlik’i öne çıkardı.

AK PARTİ VEKİL ADAYLARI SAHADA

Ak Parti aday adayları şimdiden adaymış gibi temaslarda bulunuyorlar. Hepsinin ortak söylemi Gemlik’ten aday çıkması yönünde. Birkaç dönemdir Ak Parti’nin bölge vekili konusunda kontenjanını Orhangazi’den kullanması, Gemlik’te bulunan seçmeni de, vatandaşları da rahatsız ediyor. Muharrem İnce’nin aday olması ve Gemlik’teki bağını da göz önünde bulundurduğumuzda, Ak Parti’nin Gemlik’ten milletvekili çıkarması, neredeyse zorunlu hale geldi…

***

PSİKOLOJİK EŞİK %30-35 BANDI

Muharrem İnce’nin adaylığı, beklenenin ötesinde heyecan yarattı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ikinci tura kalması yönündeki umutları artırdı. Çok aday çıkması da ikinci tura kalma olasılığını artırsa da, ilk turda da, ikinci turda da iş o kadar kolay değil.

CHP’nin yer aldığı %25 kadrolu seçmenin oyu hem sayı olarak hem de psikolojik olarak yetmez. Toplumun farklı kesimlerinden oy alabileceği üzerinde durulan İnce’nin CHP oylarının üzerine çıkması ve %30-35 oranına ulaşması şart. İlk turda iş bitmez ve rövanş maçı oynanırsa, %30’un üzerinde oy psikolojik üstünlüğü de beraberinde getirir. Psikolojik eşik %30-35 bandıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.