Körfez’de Cumhur İttifakı

ANALİZ;

Gemlik, seçim öncesi sahil şeridinde yer almasından dolayı İnce’nin ve Millet İttifakının kazanacağı düşünülen ilçeydi. Evdeki hesap çarşıya uymadı…

İnce 28.008 oy aldı. Partisi CHP 20.293. Her ne kadar partisine 8.000 civarı fark attığı ön görülse de, HDP ve İyi Parti’ye oy atanların bir kısmının Muharrem İnce’ye oy attığı öngörülüyor. İki Partinin Cumhurbaşkanı adaylarına oy vermeyenlerin sayısı ise 5230. Toplamda 25.523 oy ediyor. İnce, bunların dışından 2485 oy alabilmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranının Referandum bazında kalacağı düşünülüyordu. Malum referandumda da, MHP ve Ak Parti ”Evet” oyu kullanacaklarını açıklamışlardı. Referandumda 31.956 oy alabilmişti… Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise 34.642 oya ulaştılar.

İçinden bir parti daha çıkan MHP, 8366 oy alarak akılları karıştırdı. 1 Kasım seçimlerinde de 8400 civarı oyları vardı. Belli noktalarda oy kaybederken, hiç oy almadığı seçmenden oy almayı başardılar.

Saadet Partisi pek yanıltmadı da, onlarda göze çarpan parti 1531 oy alırken, Bilge Başkan olarak tanıttıkları Temel Karamollaoğlu’na sadece 999 oy çıkmasıydı. Kalan oy kime gitmiş olabilir?

HDP, Gemlik’te rekorunu kırdı. 1 Kasım’da 2.929 oy alan HDP, bu seçimlerde ise 4392 oya ulaşarak dikkat çekti. CHP’den oy kayması mı oyları artırdı? Yoksa meclise girsin diye apolitik kesim mi oy verdi? Orası tartışılır.

İyi Parti için önceki dönemden analiz olmasa da, hem Meral Akşener rüzgârı, hem de yerel seçimlerde yüksek oy aldığını söyleyen ilçe başkanı ile sahaya girdi. 5341 oy Akşener aldı, 8484 ise İyi Parti. Oy aldığı bölgelere bakınca, büyük kısmı CHP’ye yakın alanlar.

***

SEÇİMİN ŞİFRESİ

Kabul edelim, Gemlik’in ara sokaklarını bile bilen Cumhurbaşkanı adayının, Gemlik’te seçim kaybetmesini başarmak, önemli bir başarıdır.

CHP ilçe teşkilatının önce bunu değerlendirmesi gerekir. Tabi Kılıçdaroğlu gibi ”Seçimin Kazananı” olduklarını düşünmüyorlarsa.

Cumhurbaşkanı adayı karşısında bölgeden aday hamlesi yapan Ak Parti karşılığını gördü. Zafer Işık, olası bir Gemlik kaybının önüne geçti. Yaptığı çalışmalarda ”Ortak Akıl” vurgusu yapan Işık’a, kadın kollarının yoğun çalışması ve partisinin temposu eklenince, Körfez’den esen ters rüzgara rağmen, kıyıya ulaştılar. Malum Işık denizcilik sektöründe.

5000’i göremez diye iddia edilen, hatta iddiaya girilen MHP, İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz’ın ve Milletvekili Adayları Muhammet Tekin’in gayretiyle yine sürpriz yaptılar. Bazı bölgelerde oy kaybederken, farklı bölgelerden oy alarak açığı kapattılar. Oranlarıyla Cumhur İttifakı ilçede oyların yarısından fazlasını aldılar.

Gemlik körfezinde rüzgar ters esiyordu. Rüzgarı Ak Parti ve MHP iyi fark ederek sahaya hızlı girdiler. Dip dalga söylemi, Gemlik’i etkilemedi.

Dalga demişken, Körfezin sularında yüzmeyi iyi bilmezsen boğulursun. Ömrün de gider, siyasi kariyerin de.

***

Sonuçlar, Gemlik’te kartların yeniden dağıtıldığını gösterdi…

Farklı bölgelerde, farklı siyasi partilerin oy aldığı da göz önüne alındığında, sadece partiye güvenerek yanlış aday seçimi ile sahaya inen körfezin sularında boğulur gider…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.