Gemlik’ten kaçamıyorlar – KAZIM BULUT

Son dönemde emniyet olayları değerlendirince, akıllara gelen bir kaç başlık;

 

– İstanbul’da döviz bürosunu soyanlar İstanbul’dan kaçtı, Gemlik’te yakalandı.

– Bursa ve çevre illerde pek çok noktada silahlı garp, yağma ve kapkaç suçlarını karıştı. Herkes aradı, Gemlik’te yakalandı.

– Marmara’nın uyuşturucu baronu da Gemlik’te yakalandı.

– İznik’te cinayet işlendi. Zanlıları Gemlik’te yakalandı.

– Farklı bir ilde cezaevinden kaçtı, Gemlik kontrol noktasından kaçamadı.

***

Türkiye genelinde emniyet müdürlüklerinde olumsuz pek çok konu haber bültenlerini meşgul ederken, günümüzün ihtiyaçlarını doğrudan karşılamayan kanun yapısına rağmen, önemli işlere imza atan emniyet güçlerini atladığımız da oluyor…

Bu hafta, onların çalışmalarına yönelik, kısa bir saygı duruşumuz olsun.

Gemlik’te işlenen suçların neticesinde, zanlıların yakalanması ve adliyeye çıkarılması arasında geçen süre, pek çok ilçenin hatta ilin önünde. Uyuşturucu ile mücadele konusunda, yıllardır yaz döneminde sonuç alınamayan Kumla’da istihbarat faaliyetleri ile birlikte önemli çözümler üretildi ve ardı ardında baskınlar yapıldı.

Drone ve benzeri uygulamalarla, uyuşturucu konusu yakından izleniyor. Doğrudan müdahale etme ihtimali de beraberinde geliyor. Gemlik’teki çalışmalarından dolayı, kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.

***

Adli boyutu…

Orada yasalardan kaynaklanan önemli problem başlıyor aslında. Örneğin, 16 yaşında çocuğa uyuşturucu temin eden haysiyetsiz, Gemlik Emniyeti tarafından teşhis ediliyor, tutuklanıyor, Adliye Ağır Ceza Mahkemesine atama yapıyor, 4 – 5 ay sonra Ağır Ceza Mahkemesinden serbest kalıyor. Emniyetteki ifadesinde, uyuşturucuyu tedarik ettiğini itiraf etmesine, uyuşturucuyu bu şahıstan alan çocuğun teşhisine rağmen.

Pek çok konuda işlemler devam ederken, zanlıların serbest kaldığı durumlar oluyor. Öyle günler yaşanıyor ki, yakalanan şahıs tahliye olduğunda, emniyet mensuplarının evrak işleri daha adliyede devam edebiliyor.

Sorun lokalin ötesinde. Cezalarımız doğrudan sonuç odaklı ve caydırıcı değil. Belki cezaevlerinin doluluğundan, belki de başka nedenlerle yaptırımı olacak caydırıcı yasalarımız çıkarılmıyor. Sonuçta da, ortada mağdur olan suçsuz vatandaş ve çoğu zaman emniyet oluyor.

Bir de caydırıcı yasalar uygulanmadan af çıkarsa, varın işin içinden siz çıkın.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017