Gemlik Zeytini Hastalıkla Boğuşuyor

Gemlik ve çevresinde mahsul dönemi yeni başlamışken, bölgedeki zeytinlerde bulunan hastalıklar, hem üreticiyi, hem de tüccarı etkiliyor. Kooperatifler, tüccar ve Marmarabirlik’ten dönen ürünlerin, hastalık nedenleri ise merak ediliyor.

MANTAR, TAKOZ, SİNEK VURUĞU

Gemlik bölgesindeki zeytinlerde, mantar, takoz ve sinek vuruğuna sıkça rastlanırken, sebebi ile alakalı da çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Orhangazi ve Gemlik arasında bulunan işletmenin uzun zamandır zeytine yeraltı sularından zeytini etkilediği iddia edilirken, bölgede bakım dönemlerinde yapılan ilaçlama ve gübre işlemlerine rağmen, zeytinin korunmaması şaşkınlık yaratan unsurlardan oldu.

BEŞ DEFA İLAÇ YAPANLARDA BİLE HASAR VAR

İlaçlama dönemini atlayanların veya maddi imkânsızlıklardan dolayı ilaçlama yapamayanların yanı sıra, sürekli ilaçlama yapan üreticilerin ürünlerinde bile aynı soruna rastlanırken, Gemlik ve çevresinde pek görülmeyen, genelde Akhisar, Edincik ve Ayvalık bölgesinde rastlanan Takoz (zeytinde şekil bozukluğu) da Gemlik’te zeytin üreticisini etkileyen diğer etken oldu.

SİNEK VURUĞU KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Gemlik bölgesinde bulunan zeytinlerde bu yıl görünen bir diğer sorun ise sinek vuruğu. Zeytini etkileyen ve delikler oluşturan halk arasında ”sinek vuruğu” olarak adlandırılan hasar, zeytinin kalitesini doğrudan etkileyerek, sofralık zeytinin yağlık zeytin kalitesine düşmesini sağlıyor.

MANTAR DA GÖRÜLDÜ

Üreticilerin mantar veya halkalı leke olarak adlandırdığı hastalık da Gemlik bölgesinde görülen diğer bir rahatsızlık olarak ortaya çıktı. Genelde ilaçlama yapılmayan bölgelerde görülen mantar hastalığının, ilaç yapılan yerlerde de görülmesi soru işaretlerini beraberinde getirdi.

İLAÇLAR NE İŞE YARIYOR

Gemlik’te bulunan zeytin üreticileri ise hem ilaçlama zamanlarında önemli harcama yaparak ilaç kullandıklarını, gübre ve bakım zamanlarını da kaçırmadıklarını ifade ederken, ”Ülkemizde zeytin ilaçları ve bakımı önemli bir maliyeti kapsıyor. Ürünü daha kaliteli almak adına yaptığımız çalışmalardan, ne yazık ki sonuç alamıyoruz. Her yıl ilaçların yetmediğini fark ediyor, gerekirse daha fazla bakım yapıyoruz. Buna rağmen hastalıktan kurtulamıyoruz. Bu konu ile alakalı yetkililer ve odalar araştırma yapmalı, sonuçları da bize bildirmeli” dediler.

MARMARABİRLİK, SİNEK VURUĞU OLAN ZEYTİNİ DE ALACAK

Marmarabirlik’ten yapılan açıklamada, zeytinlerin kalitesinin iyi olduğu sürece alındığı ifade edilirken, özellikle sinek vuruğu olan ürünlerin, seçilmeden getirilmesi, birinci kalite zeytin gibi değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, uygun fiyata bunların da alımlarının devam edeceğini belirttiler.

ARAŞTIRILMALI

Vatandaşların taleplerinden en önemlisiyse, bölgesel araştırma yapılması yönünde. İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Borsa, Belediye ve Kaymakamlığın sorun ile alakalı toplanarak, bölgede genel inceleme yapması ve yaşanabilecek sorunlar ile alakalı çözüm bulması gerektiğini dile getirdiler. Gemlik bölgesinde, zaten zorda olan zeytinciliğin, hastalıkla boğuşması durumunda tamamen biteceğini ifade eden üreticiler, yetkililerden destek beklediklerini dile getirdiler.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

One thought on “Gemlik Zeytini Hastalıkla Boğuşuyor

  • Kasım 3, 2018 tarihinde, saat 2:59 pm
    Permalink

    Bu işe çözüm bulunsun yada üretici bu kadar ilaca rağmen ürün kaybediyorsa bu işten sorumlu neresi varsa hepsini yargıya taşısın tazminat talebinde bulunsun bu ilaçlarda bir iş var bu havzada zeytini bitirmek için bir girişim bu bu ilaçlar analiz edilmeli hiç birşey yapamıyorsanız ilaç almayın atmayın kireç atın yıkayın iyice seneye görün bakın hastalık kaliyormu

Yorumlar kapatıldı.