Gemlik Toplu Konutların Taahhütlü Borcu 74 Milyon TL

Gemlik Belediye Meclisi Nisan Ay’ı ikinci toplantısını Gemlik Belediyesi Ömer Kahraman Ek Hizmet Binasında gerçekleştirdi.

Faaliyet raporunun görüşüldüğü mecliste, Sertaslan yasa gereği yerini başkanvekili Emir Birgün’e bıraktı. Birgün’ün başkanlığında başlayan faaliyet raporu görüşmelerinde ilk sözü MHP adına Emrah Keskinden aldı.

KESKİNDEN; 199 MİLYONDAN SADECE 84 MİLYONU GERÇEKLEŞTİ

Keskinden; ”Faaliyet raporu 1 kilo 80 gram ve 414 sayfa. Bu kalınlık bize ciddi faaliyet olduğunu düşündürüyor. Yarısından fazlası fotoğraf, asfalt gibi çalışmalar. Bazı çocuk parklarında kamera varken, birçoğunda yok. Bütçenin başarılı olmasının temel sebebi, ön görülür olmasıdır. 2018 yılı 199 milyon TL olsa da, 84 milyon olarak gerçekleşti. Bütçenin %50 altında kalmadı başarısızlığın göstergesidir. Ayrıca İcra yolu ile 2 milyon 623 bin TL ödenmiş. Bu kaybın sebebi nedir?

56 MİLYON NEREDE?

Riskli binalar ile takas için toplu konut yapışmıştı. Şimdi kurada kime çıksa, ona verildi. Büyükşehir den devri önce almak gelirken, önce inşa ettik, sonra yetki aldık. Tüm süreç mevzuata aykırı ilerledi. Kaç adet daire tamamlandı? Kaçının satışı gerçekleşti? Ne kadar gelir elde edildi? Ne kadar borcu var? İhalesi yapılıp imalatı başlamayan kaç konu var? İhale bedellerinin karşılığı bütçede var mı? Sayın Refik Yılmaz, Gemport gelirlerinden elde edilen 103 milyon TL’yi burada harcayacağını söylemişti? Şu ana kadar yapılan konutlar 47 milyon TL, kalan ücret nerede? 56 milyon TL’nin durumu nedir?” şeklinde konuştu.

GÜR; 74 MİLYON TAAHHÜTLÜ BORÇ VAR

Ardından CHP Grubu adına söz alan Galip Gür; ”Borusan ve Çimtaş’a usulsüz bir satış yapılmıştı. 25 Milyon TL civarına, bu satış sonrasında iade durumunda 35 milyon gibi bir ödeme ortaya çıkacak. Devam eden sürecin bize yansıması çok yüksek olacak. Gemport satışı en önemli konuydu. 103 milyon TL’ye satıldı. Şimdi o ücrete alma ihtimalimiz var mı? Bir anda satıldı.

103 Milyon TL harcandı ama sadece taahhüt borçlarımız 74 milyon TL olarak görünüyor. Bunun içinde vazgeçilebilecek tek etap var. Yapılan yerlerin de çok eksikleri var. 150 – 200 Milyon TL civarınsa satış yaptılar. İster istemez bunun nereye gittiğini soruyor insan. Çevre Bakanlığı da bize verirken şer koymuştu. Biten ilk etapta 158 konut var. Orada bile eksikler var. Diğer tüm etaplarda eksikler var. Sosyal konutlar başlı başına problem oluyorsa, Gemport ve diğer satışlarla bu paranın nereye gittiğini soruyor insan. Bu israftır. Bunun başka türlü açıklaması varsa, arkadaşlar açıklar. Bu israfın yerine önemli hizmetler yapılabilirdi. Önemli değerlerimizi kaybettik ama karşılığını veremedik” dedi.

DURDU; KAMU ZARARI YILMAZ’DAN TAHSİL EDİLMELİ

Gür, arsa satışının mahkemeye taşındığı dönemde ilçe başkanı olarak görev yapan ve satışı mahkemeye götüren Meclis Üyesi Osman Durdu’ya, konunun detaylarını sordu. Durdu süreci şu şekilde açıkladı; ”Bahse konu arazi ile alakalı dönemim Belediye Başkanına soru önergesinde bulunmuştuk. O dönemde Belediye Başkanı Yılmaz da bize mahkeme yolunu gösterdi. Biz de muhalefet partisi olarak denetleme görevimizi yaptık, yargıya başvurduk. İdare Mahkemesi hukuka uygun bulmadı, iptal etti. Belediye Başkanı uygulamadı, temyiz etti, yine uygulamadı. Belediye Başkanı görevi ihmal etti. Görevi kötü kullandı. En düşük parselde 64 milyon TL vekayet ücreti çıktı. Tümüne 600 – 700 bin TL vekalet ücreti çıkacak. Eğer dönemin başkanı yargı kararını uygulasa bu vekalet ücreti çıkmayacak. Bu Belediye Başkanının görevi kötüye kullanarak kamu zararı oluşturmuştu. Bu ücret kendisinden tahsil edilmeli.”

Konuşmaların ardından faaliyet raporu ile alakalı CHP ve MHP’nin ret, İyi Parti’nin çekimser oy verdi. Ak Parti’nin 8 üyesi onaylarken, faaliyet raporu oy çokluğu ile reddedilmiş oldu.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017