BORCUM BORÇ AMA – KAZIM BULUT

Gemlik’te yerel idareler seçimlerinden bu yana merak edilen konu; Gemlik Belediyesinin borcu ne kadar?

Rakamları ve matematiği sevmiyorum dedikçe, Gemlik gerek meclis aritmetiği, gerekse oranlar açısından hep matematiğe mahkûm etti beni… Bugün de, yarım yamalak matematiğimle, Gemlik Belediyesinin borçlarını hesaplamaya çalışıyorum…

 

***

Gemlik Belediye Meclisinde CHP Meclis Üyesi Galip Gür ve MHP Meclis Üyesi Emrah Keskinden’in değerlendirmelerinden yola çıkalım önce. Keskinden, ”Sayın Refik Yılmaz, Gemport gelirlerinden elde edilen 103 milyon TL’yi burada harcayacağını söylemişti. Şu ana kadar yapılan konutlar 47 milyon TL, kalan ücret nerede? 56 milyon TL’nin durumu nedir?” diye sormuştu.

Galip Gür ise, Gemport’tan alınan parayla, Borusan ve Çimtaş’a satılan ve hala hukukun gereği yapılmayan arsa satışının ücretinin ödenebileceği, Belediyenin önündeki önemli bir borç yükünün kaldırılabileceğini belirtti. Gür, bugüne kadar yapılan 200 milyon TL üzerindeki satışı hatırlatarak gelen bütçenin israf edildiğini vurguladı.

Yılmaz açıklamasında hizmetlerine değinirken, toplu konutlardan 85 Milyon TL gelir elde edilebileceğini yazılı basın açıklamasıyla duyurdu. Ayrıca, 13 milyon civarında toplu konutlar dışında borçtan bahsetti.

***

PEŞİNATLAR NE OLDU?

Sondan başlayalım…

Toplu konutlar satılmadığı için defalarca satış şartları değişti. Şu anki şartlarla satılsa bile bahsedilen ücret ancak 10 yıl belediyenin kasasına giriyor.  Yılsonuna kadar toplu konutların taahhütlü borcu 74 milyon. Eğer bu dönemde ödenmezse, maliyet iki katına çıkabilir. Zaten Yılmaz da son dönemde ödeme konusunda ciddi anlamda zorlanıyordu.

Galip Gür ve Emrah Keskinden’in değerlendirmelerini baz alırsak, 103 Milyon TL’ye Gemport hissesi satıldı. Toplu konutlar da bu şekilde başladı. 103 Milyon TL bitti ama konutların büyük bölümü henüz tamamlanmadı. Üzerine de 74 milyon TL borcu varsa, konutlar ve çevresi nerede ise 200 Milyon TL’ye yapılacak. Burada asıl sorulması gereken, toplu konutlarda doğrudan satışlar ve peşinatların miktarı. Peşin satılan konutlar ve taksitli konutlarsan alınan peşinatlar ne kadardı? Bu paraya ne oldu? Daha da ileri gidelim; peşinatı alınıp bitme noktası gelemeyen veya gelemeyecek olan kaç adet konut var?

Benim gibi matematiği kıt olanların bile anlayacağı şekilde şu ana kadar çıkan borçları toplayalım;

– 13-14 milyon vadesi geçmiş borç,

– 74 milyon taahhütlü borç,

– 3 milyon 600 bin TL vadesi gelecek borç,

– Minimum 30-35 milyon TL de arsa satışı iptalinden ödenecek tutar.

Bir yıl içinde Gemlik Belediyesinin ödemesi gereken tutar ne kadar?

***   ***    ***

GEMLİK’İ BEKLEYENLER

Aslında pek gündeme gelmemiş olsa da, önümüzdeki dönemde mutlaka gelecektir.

– 2012 yılında MHP İlçe Başkanı Osman Durdu öncülüğünde başlayan usulsüz arsa satışı davası bitti. Geriye sadece alınan hukuki kararı uygulamak kaldı. Hukuku geciktirmekten Refik Yılmaz’ın da yargılanması gündemde. Bugün de Gemlik Belediyesi başka bir isimde olduğuna göre, hukukun kararı artık uygulanacak mı? Uygulanmaması suç mu?

– Geçtiğimiz dönemde, Gemlik Gübre’den düşük DOP alındığı düşünülerek, CHP ve MHP üyeleri mahkemeye başvurmuştu. Başvuruları da kabul görmüştü. Tek eksik, makamın sahibinin imzasıydı. Bugün makamda Sertaslan var. İmzayı atarsa, Gemlik yeni bir limana, yani yeni bir gelire kavuşabilir. Bu konunun üzerine gidilecek mi?

– Toplu Konutlar ile alakalı yönetmelik gereği karar Büyükşehir Belediye Meclisindeymiş, bunun Gemlik Belediyesine devri mümkün mü? Mümkünse Yılmaz döneminde yapıldı mı? Yoksa yetki alanında olmayan bölgede, Gemlik’in milyonları mı gömüldü? Yetki Büyükşehir de ise kalan borcu üstlenir mi?

***

Borç ve geçmişten gelen sorunlar daha bize çok konu olur… Bizi izlemeye devam edin.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017