Belediye Cezaları Tahsil Edecek Mi?

8 Ekim de haber olmuştu. Gemlik’te bulunan Özel Okulunun yeni binası, ruhsatsız inşaata başlamıştı.

O dönemde, ilk olarak Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz aramış ve evrak göndermişti. Hiçbiri ruhsat değildi. Harcını yatırmış, inşaata başlamıştı.

***

Sonraki günler hareketli geçti.

2014 yılında CHP’den Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan, 2019 yerel seçimlerinde de Nilüfer’den Ak Parti Adayı olan Necati Şahin çaldı kapımı. İnşaatı kendisinin takip ettiğini, aslında ruhsata uygun olduğunu, ruhsatın hala verilmemesinin sebebini anlamadığını söyledi. Çok detaylı ve teknik konular anlattı, hiçbiri izinsiz ve ruhsatsız inşaata neden başladığını açıklamıyordu…

Sonrasında Ruhsatı Whatsupp üzerinden gönderdi. Gönderdiği ruhsatta imza da yoktu, onay numarası da. Bunları belirtince, 2 3 gün sonra bir ruhsat daha gönderdi. Refik Yılmaz imzasını taşıyordu, numarası da vardı.

Açık ve net olan bir şey varsa; haberin ardından alelacele bir hafta içinde firmaya ruhsatı verildi. İmar Müdürlüğü de bu konu ile alakalı seferber edildi. Usulünü, teknik elemanlar değerlendirsin.

***

BÜTÇE YOKSA, CEZALAR NEDEN TOPLANMIYOR?

O dönemde, ruhsatsız inşaat yapmaktan dolayı firmaya 670 bin TL civarında ceza kesildiği öğrenildi. Kesilen ceza firmaya ulaşmasına rağmen, firmanın cezaya itiraz ettiği, bu nedenle tahsilat yapılmadığı iddia edildi.

İster istemez, akıllarda da çok sayıda soru işareti oluştu.

– Malum özel okul, itiraz etse de itiraz kabul edildi mi?

– Okul mahkemeye bile verse, yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı mı?

– İnşaata başlama tarihi ile ruhsat tarihi arasında uzun zaman olmasına rağmen, hukuki işlemler yapılmamasının özel sebebi var mı?

– Bugüne kadar benzer cezalar yazılan herhangi bir kuruluşa, böyle kolaylık sağlandı mı?

– Gemlik Belediyesi bütçesinin ciddi anlamda zor günler geçirdiği dönemde, cezanın tahsil edilmesi, Gemlik’in faydasına değil mi?

– Son olarak da, Belediye konu ile alakalı açıklama yapacak mı?