HAK EDİLMEYEN, HAK EDİŞ! – KAZIM BULUT

Seçim öncesi de tüm adaylar, belediye yönetimine gelirlerse, en büyük sorunlarının Cihatlı Toplu Konutları olduğu yönünde birleşiyorlardı… Gün geldi, Sertaslan Belediye Başkanlığını kazandı ve toplu konutlar da, başına bela oldu…

***

Tamamlanması durumunda azami 74 milyon TL ödenmesi gerektiği ve bunun da ancak 10 yılda tahsil edileceği daha önce açıklanmıştı. Yeni iddia pek yenilir – yutulur cinsten değil.

İddia odur ki, Sosyal Konutların taşeronlarından birinin maddi durumu kötüymüş. Pek çok işi de tamamlayamayacak duruma gelmiş. İşçilerine de maaş veremez duruma gelmiş. Doğal olarak da, bitiremediği bölümler nedeniyle kazanamıyor, maaş bile ödeyemiyormuş…

Son dönemde ise Encümen kararı ile ortalık karışmış.

Firmaların ihaleye girmesi için teminat olarak yatırdıkları bedel vardır. Bu ihalede de 1 milyon 300 bin TL civarında bir ücretten bahsediliyor. Firmanın işleri durunca ve gününde yetiştiremeyince, Gemlik Belediyesinin o teminattan kendisini kurtarması ve zararını karşılaması gerekiyor.

Son encümen toplantılarının birinde, toplu konutlarda işlerini yetiştiremeyen firmaya, meslek hayatının en büyük güzelliklerinden biri yapılmış. Gemlik Belediyesi sözleşmeyi feshetmiş. Belediye feshedince de, firma teminatını geri almış. Yani Gemlik Belediyesi kasasına girecek 1 milyon TL üzerinde paradan vazgeçilmiş…

Firma iş yapamıyorsa, tespit yapılarak Belediyenin haklarının korunması gerekirken, firmayı kurtaracak uygulama neden yapıldı?

Belediyenin teminat olarak alması gereken para, Belediyenin hatası yokken neden kasaya girmedi?

Konu muhtemelen yargıya taşınacak. Takipçisi olmak lazım.

***

TOPLU KONUTLAR NE OLACAK?

Sosyal Konutlar, Refik Yılmaz döneminin en bariz hatası olmuş. Hem belediyeyi maddi sıkıntıya sokmuş, hem de inşaat sektörünü etkilemiş. Bugünden sonra konutlar tamamlansa, Belediye kasasından onlarca milyon para çıkacak. Gemlik Belediyesinin yıllık yatırım bütçesinin 15-20 milyon olabileceği değerlendirildiğinde, yıllarca yatırım yapmasının önüne geçecek.

Aynı zamanda, tamamının ihalesi yapılan toplu konutların satılmaması durumunda, neredeyse 200 milyon TL’lik ölü yatırım olacak. Akıbeti merak edilen toplu konutlar ve maddi durum ile alakalı, Gemlik Belediyesinin açıklama yapma zamanı gelmedi mi? Bizler de merak ediyoruz; ne olacak?