Yılmaz Borç Tablosunu Yalanladı

Gemlik Belediyesi Eski Başkanı Refik Yılmaz, Gemlik Belediyesi tarafından asılan borçları yalanlayan açıklamalarda bulundu. Sosyal Medyada konuya değinen Yılmaz, şu ifadelere yer verdi;

Gemlik halkı yalan yanlış bilgilerle kandırılıyor. Yeni yönetim Gemlik Belediyesinin yapmış olduğu devasa yatırımları gözardı ederek algı oluşturmaya çalışıyor. Yapmayacakları hizmetlere güya şimdiden bahane üretiyorlar.

Şehrin emin kişisi ünvanını da taşıyan Belediye Başkanı kamuoyunu yanıltmamalı, doğru bilgilendirmeli.

Görevin devredildiği gün olan 04.04.2019 tarihi itibariyle Gemlik Belediyesinin kasasındaki nakit para 1.130.000. TL, faturaya bağlanmış borcu 12.500.000 TL civarındadır. Taahhüt borçları ise iddia edildiği kadar asla değildir.

Şöyle ki; Cihatlı Toplu Konuttan:

  1. Etap 158 daire 8 dükkanın yapım bedeli olan 12.682.000 TL nin tamamı ödenmiştir.
  2. Etap 208 dairenin yapım bedeli olan 19.842.000. TL den bakiye olarak yaklaşık 11 milyon kalmıştır.

3.Etap 208 dairenin yapım bedeli olan 17.700.000. TL den bakiye olarak yaklaşık 9.500.000. TL kalmıştır.

  1. Etap 135 dairenin yapım bedelinden bakiye olarak yaklaşık 4.350.000. TL sı kalmıştır.

Kur’a çekilerek bir kısmı hak sahiplerine tahsis edilen daireler ile kura çekme aşamasına gelen ve yine inşası tamamen bitirilerek peşin olarak satışa sunulan dairelerden Belediyenin bakiye alacağı 85.000.000. TL civarındadır. Müteahhitlere bu dairelerin yapımı nedeniyle ileride tahakkuk edecek bakiye hakediş ödemesi ise 24.850.000.TL civarındadır. Dolayısıyla sadece bu dairlerin satışından bu günkü para ile 60 milyon TL gelir elde edilecektir. Gemlik Belediyesi iyi yönetilirse, Gemlik Belediyesinin teknik kadrosu ve mali durumu hem devam eden yatırımlarını aksatmadan tamamlamaya ve hem de yeni yatırımları çok rahatlıkla yapabilecek kapasitededir.

Yapım İhalesi gerçekleştirilen ancak henüz temel aşamasında olanlar ile temeli atılacak konutların yapımını yeni yönetim devam ettirmeyecek ise sözkonusu dairlerle ilgili borç /gelir hesaplaması anlamsızdır. Dairelerin inşası halinde bu daireler kimseye bedava verilmeyeceğine göre ve yasa gereği maliyetinin % 5 fazlasına satılacağına göre bu konutların yapımından da herhangi ekstra borç veya zarar da olmayacaktır. Yeni yönetim devam ettirmeyi düşünmediği toplu konut etaplarını sırf borç listesi kabarık olsun diye listeye almış ve kurnazlık yapmıştır.

Cihatlı’da kaba inşaatı tamamlanan Arif Nihat Asya İlkokulu ile yine kaba inşaatı bitirilen Hisartepe’deki Nene Hatun Kız Hafızlık Yurdu inşaatı ve Cihatlı Toplu Konut camii inşaatının her birinin tamamlanması için 2 şer milyondan 6 milyon TL ye ihtiyaç duyulduğu gözönünde bulundurulduğunda konutlarla birlikte bu inşaatlar 31 milyon TL ye bitirilmiş olacaktır. Daire satışlarının bakiye alacağı olan 85 milyon TL den 31 milyon TL yi çıkaracak olursak 54 Milyon TL Belediyenin kasasına girecektir.

Belediyeye iş yapan Müteahhitlerden alınmış teminatları bile borç gösterip güya borç listesini şişirmişler. Belki de bu teminatların bir kısmı irad kaydedilecek, bir kısmı da iade edilecektir.

Belediyenin konut satışlarından elde edeceği gelirden hiç bahsetmeyip, sadece inşa sürecine ödenecek miktarı kamuoyu ile paylaşıp olumsuz algı oluşturmak iyiniyetten yoksun bir davranış tarzıdır, halkı kandırmaktır. Borcu paylaşıyorsanız alacakları da açıklama erdemini göstermek gerekir. Her alanda tüm zamanlardan daha fazla gerçekleştirdiğimiz hizmetleri, Siyasi hesaplarla ve ‘çamur at izi kalsın’ anlayışıyla hareket ederek gölgelemek istiyorlar. Ancak; “Güneş balçıkla sıvanmaz”.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017