Günah Benim Kime Ne? – KAZIM BULUT

Sofular haram demişler, bu aşkın badesine.

Ben doldurur, ben içerim, günah benim kime ne?

Haydar – Haydar, günah benim kime ne?

Demiş büyük halk ozanı Kul Nesimi.

Eklemiş sonuna da; ”Nesimi’ye sordular ki, yârin ile hoş musun?

Hoş olayım olmayayım, o yar benim kime ne?”

***

Gemlik Belediye Meclisinde, içkili yerlerin yeniden planlanması ve düzenlenmesi ile alakalı öneri geldi… Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Demir ise ortadan girdi konuya, içki ruhsatları konusunda baskı yapılmaması gerektiğini vurguladı…

Belediye Başkan Yardımcısının önergesi, daha alınmış karar veya rapora bağlanmış durumu içermiyordu özünde. İçkili yerlerin düzenlenmesi doğrudan ilçe belediyesini kapsadığı için, geçmişte mahkemelere kadar taşınan konunun çözümü de komisyon ve mecliste görülecekti. Önerinin komisyona gitmesine bile AKP ret oyu kullanırken, MHP çekimser kaldı. Gemlik ile alakalı bir kararı, belediye meclisi görüşmeyecekse, kim görüşecek? Komisyonda yerleri belirlerken müdahil olur, grubuna uymazsa sonrasında reddedersin… MHP’nin tavrını görmek için doğru yer, komisyon ve komisyondan geçtikten sonra meclis görüşmesindeki tutumu olabilir.

*

Sosyal Medyaya da taşındı mesela konu. Eski İlçe Başkanı Necdet Yılmaz, MHP Meclis Üyesi ve Eski İlçe Başkanı Osman Durdu’yu hedef aldı. ” Gemlik’te MHP eksen kayması yaşıyor.. Durdu ve arkadaşlarının durduğu yer MHP ye zarar veriyor” sözleriyle… MHP ile alakalı en büyük sıkıntı, vatandaşın %12’sinin oy vermesi, diğer %88’inin de akıl vermesidir… Aşamadılar bunları.

Şahsi görüşüm, ”çekimser” değil ”Evet” oyu vermeli ve içkili yerlerin belirlenmesi mevzusuna dâhil olmalarıdır. İçkili yerlerin belirlenmesi tek partinin karar veremeyeceği kadar önemli bir komudur.. Komisyona gönderilmesine onay vermek, her yeri içkiye açmak değil, neresinin açılacağına dahil olmaktır… Gemlik’i ilgilendiren dahil olmadan, meclis üyesi olunur mu?

*

HER YER İÇKİLİ Mİ OLSUN?

Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Demir, sahil boyunda içki ruhsatı verilmesi yönünde görüş belirtti. Gemlik’in sahil kasabası olduğunu hatırlatan Demir, Kurşunlu, Gencali, Kumsaz, Gemsaz ve Kumla’yı da dâhil ederek konuştu.

Öneri ile alakalo en olumlu müdahale Mahmut Solaksubaşı’nın sözleriydi. Kalite şartı ve standardı yüksek yerlere izin verilmesini gündeme getirdi. Mudanya’da bazı mekanları göz önüne aldığımızda, balık üzerine yapılacak restaurantlar, kaçırdığımız potansiyeli yine Gemlik’e kazandırabilir.

*

İçkili yerler mevzuu siyasi değil, sosyolojik olarak da incelenmeli. Gemlik, 30 yıl öncesindeki sosyolojik yapıya sahip değil. Kozmopolit yapısını da göz önüne alarak değerlendirme yapılmalı. Kapanması düşünen sahil de, boydan boya alkol ruhsatı alan bölge olmamalı. Belli aralıklarla izin verilmesi, kalite şartı sunulması daha mantıklı olur. Belki de girişim Gemlik’i marka haline getirir…

Bazı kesimler kabul etmek istemese de, yaşam tarzı olarak önemli bir kesime hitap ediyor. Devletin en büyük vergiyi alkolden aldığı düşünüldüğünde, AKP hükümetleri döneminde, İddia ve benzeri kumarın serbest olduğu bilindiği ortamda, toplumda boş yere ayrışma yaratmak, Gemlik’e yapılan kötülük olur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Besmele ile kilise bile açabildiği dönemde, ayrışma ihanet olmaz mı?

İçki içen de bizim, cami cemaati de. Açığı da bizim, kapalısı da. Sağcısı, solcusu, ülkücüsü, devrimcisi hepsi bizim…

Ne demiş Kul Nesimi; GÜNAH BENİM, KİME NE?