TOPLU KONUTLARDA BÜYÜK TEHLİKE

Gemlik Cihatlı Mahallesinde Gemlik Belediyesi tarafından yaptırılan Toplu Konutlar ile alakalı ortaya atılan iddialarda, bir tehlike daha ortaya çıktı. Konutların maliyetinin yükselebileceği düşünülürken, tüm etapların yapılması durumunda, Belediye bütçesini önemli ölçüde zora çıkacak bir tehlikenin ortaya çıkması gündeme geldi. Eğer inşaatlar durur ve yeniden ihaleye çıkmak zorunda kalırsa, maliyet kaç kat artar?

FİRMALAR İŞ BIRAKTI

Cihatlı Mahallesinde 7 ayrı etap halinde ihale edilen toplu konutları üstlenen Yunusoğulları adlı firmanın, işi tamamen bıraktığı biliniyor. Yunusoğullarının tek taraflı fesih başvuru yaptığı bu başvurunun da reddedildiği öğrenildi. Teminatının iade edilmesinden dolayı da önceki dönem Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz hakkında savcılığa başvuru yapılan firmanın işe devam edemeyeceği aşikar durumda. Firmanın devam etmemesi durumunda tazminat ödeyip ödemeyeceği, iş bıraktığında etapların yeniden bitirilme maliyetinin ne olacağı da merak konusu?

SAVAŞLAR İNŞAAT DA İŞ DURDURDU

Diğer etabı yapan Savaşlar İnşaatın da, üç aydan uzun süredir iş durdurduğu, KHK’dan kendilerine de hak doğduğunu iddia ederek 9 Milyon civarında maliyetle aldığı ihaleyi, 14-15 Milyon TL’ye çıkarmak istediği iddia edildi. Bunun sebebinin de, dolar kurunun ve inşaat maliyetlerinin artmasından dolayı aynı maliyete çalışamayacağını da ifade ettiği öne sürüldü. Firma kanuni olarak haklarını artırırsa, Gemlik Belediyesi ya artan fiyatı kabul ederek maliyet artışına girecek, ya da ihaleyi sonlandırıp bugüne kadarki hak edişlerini iade edecek. Kaldığı yerden ihale yapılırsa, Belediye yeniden önemli bir borç yükünün altına girmiş olacak.

BAŞLAMAYAN ETAPLARDA BİLE DAİRE SATILDI

Toplu konutlarla alakalı bir diğer iddia ise, başlamayan konutlarda bile dairelerin satıldığı yönünde. Biten etapta bile peşin veya taksitle satılmayan daireler bulunurken, başlamayan etaplardan kura yoluyla satılan ve peşinatları alınan dairelere devam etme gibi bir zorunlulukla Gemlik Belediyesi karşı karşıya kalabilir.

DAİRE ALANLAR İADE İSTİYOR

Toplu Konutlardan daire almaya hak kazananların uzun süredir sonuçlanmamasından dolayı sözleşmelerinden vazgeçtikleri öğrenildi. 10 üzerinde hak sahibinin Gemlik belediyesine konu ile alakalı başvurduğu iddia edilirken, bitirilmesi öngörülen sürede etapların önemli bölümünün bitmesine imkansız gözüyle bakılırken, iadeler sonrasında Gemlik Belediyesinin zararı ile alakalı herhangi bir açıklama yapılmadı.

BİLGİLENDİRME VE ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Toplu konutlar ile alakalı her gün yeni bir iddia ortaya atılırken, Gemlik Belediyesinin konu ile alakalı bilgilendirme yapması ve çözüm önerilerini sunması bekleniyor. Yılan hikayesine dönen Gemlik Belediyesi Sosyal Konutlarının akıbeti ile alakalı açıklama yapılmadığı sürece, dedikoduların önüne geçilmesi imkansız hal alıyor.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017