Gemlik Zeytini Müzik Fest – KAZIM BULUT

Festival Nedir?

Nasıl Yapılır?

**

Gemlik Zeytini Festivalinin bu yıl beşincisi düzenlendi.

Eksikleri ve fazlasıyla dikkat çeken festivaldi de, en öne çıkan eksiği Genel Medya ve TV’de yer bulma oranıydı… Vatandaşlar ve Gemlikliler açısından değerlendirirsek de, özellikle de gençlerin en sevdiği festival oldu…

*

30 Ağustos ile birleşen festivalin zirvesi Resul Dindar’ın Zafer konseri oldu. Ardından Bursa’dan gençler bile Ece Seçkin konserine katıldı. Finalde de Ziynet Sali sahnedeydi. Ardı ardına üç gün konser olmasına rağmen alanlarda hiç boş yer kalmadı. Gemlik’in gördüğü en büyük festivaldi belki de. Gemlik için söylenen yıllardır sosyal hayatın yetersizliğiydi, son dönemde daha sosyal ilçe olduk. Ama daha kat etmemiz gereken çok mesafemiz var.

Kahvaltılık zeytin tabağında rekor denemesi çok anlamlıydı. Rekor da artık Gemlik’in. En iyi zeytinde açık artırma ve yemek yarışması da dikkat çekti.

Sembolik zeytin müzesi görülmeye değerdi. İlk adım olarak güzel bir başlangıçtı. Gemlik gibi önemli tarihi olan bir ilçenin, müzesinin olmaması zaten başlı başına tezat içerir. En kısa zamanda umarım müzemize de kavuşuruz.

Atatürk der ki; ”Basın milletin müşterek sesidir” Millet, festivalden memnundu…

***   ***    ***

Festivalde çok göze çarpmasa da, aksayan yönler oldu. Programlar düzensizdi örneğin. Çok sayıda görevli kartı basılmış, görevlilerin bir kısmı görevinden de emin değil.

Zeytin üzerinden gitmedi festival. Genelde konserler konu oldu. Gün içinde konferans ve yemek programları daha önce medyada önemli yer bulmuştu. Bazı organizasyonlar zamanında başlamadı. Duyurular eksik yapıldı. Hatta siyasi partilere resmi davetiye festivale bir gün kala gitmiş… Festivalde konser ve stantlar dışındaki etkinliklerin en olumlusu zeytin adamlardı… Güzel çalışılmış. Pek çok ilçede iyi reklam yaptılar.

*

Kent Konseyi ayağına bakarsak, Gürhan Çetinkaya temsil ve ilgi konusunda sınıfı geçti. Kadrosu için aynı şey söylenemez. Festivalin ağır yükünü Gemlik Belediyesi çekti. Hatta konserler olmasa, festival büyük zarar görebilirdi.

***

GENEL MEDYANIN PEK UMURUNDA OLMADI

Karar vermemiz gereken konu, Festival içe dönük mü? Dışa dönük mü? olmalı. İçe dönük ise en iyi model bu yıl yapılandır.

Line TV ile anlaşma yaparak, Uluslararası festival yapamazsın. Yaparsan, 2 hafta önceki temizlik haberinin çıktığı gibi medyada yer bulur. O da internet sitelerinde ve gazetenin basit bölümlerinde. Festival öncesi bu ayak iyi tutulmalıydı. Bunun için aracı firmalara ödeme yapıldıysa, verilen rakam haramdır…

*

FESTİVAL BÜTÇESİ

Afaki rakamları biliyorum. Genelde firmalardan toplandığını da biliyorum. Önceki festivallerin bütçeleri meclise sunulur, görüşülürdü. Bu festival ile alakalı henüz o konuya giremedik. Aydınlatılması gereken asıl konu bu belki de. Rakam ve harcama üzerinden değerlendirme yapmak daha doğru olabilir.

*

Son olarak yönetimin ilk yılı göz önüne alındığında başarılı festival geçirdik. Sonraki yıl, erken karar alıp, geniş zamanda, detaylı çalışmak gerekir.

*

Not; Romanya heyeti baya yüksek ilgi ve alaka ile karşılandı. Bazı meclis üyelerimiz de, mütemadiyen, her adımlarında peşlerinden ayrılmadı. Tamamen kalbi duygularla gösterdikleri misafirperverlikleri takdire şayandı. … Ne demişler; Böyle meclis üyen olsun.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017