Sertaslan Döneminin En Gergin Meclis Oturumu

Gemlik Belediyesi Eylül Ay’ı meclis oturumu, Sertaslan döneminin en gergin toplantısına sahne oldu. 15 Temmuz Meydanı tartışmasından, Belgem konusuna, Toplu Konutlardan Kumla’da bulunan trenin sözleşmesine kadar pek çok konu gündem dışında görüşüldü.

MECLİSTE; LAY-LAY-LOM POLEMİĞİ

Mecliste ilk sözü Emrah Keskinden alırken, ardından Ercan Barutçuoğlu festival ve 15 Temmuz ve festival ile alakalı görüşlerini belirtti. Mecliste dikkat çeken bir tartışma ise Belgem konusunda oldu. Konu ile alakalı söz alan MHP Grup Sözcüsü Osman Durdu; ”Belgem konusunda aylar önce uyardık. Ama gördük ki işler Lay-Lay-Lom şeklinde yürüdü” dedi. Belediye Başkanı Sertaslan ise; ”Lay-Lay-Lom kelimesi yerine başka kelime seçersek, daha uygun olur, ona göre konuşurum” dedi. Durdu ise; ”Kelimeyi özellikle seçtim” ifadelerini kullandı. Belgem ile alakalı Gazi Okulu binası ile görüşüldüğünün altını çizen Belediye Başkanı, oradan sonuç gelirse çalışma yapacaklarını dile getirdi.

KUMLA’DAKİ TENİN PROTOKOLÜ

Gemlik Belediye Meclisinde tartışılan diğer konu ise Küçükkumla’da bulunan ve Nilüfer Belediyesinden alınan tenin protokolü ile alakalıydı. Gemlik Belediye Meclisine trenin tarifesi ile alakalı da öneri geldiği oturumda söz alan MHO Meclis Üyesi Emrah Keskinden, ”Gezi treni zaten üç aydır işliyor. Protokol yapılmadan nasıl işledi, ücret tarifesi nasıl belirlendi?” sorusunu gündeme getirdi. CHP Meclis Üyesi Tevfik Kaldırım ise trenin 3 aydır Bin Beş Yüz TL’ye protokolünün olduğunu belirtti.

OKUL ÇANTALARINDAKİ LOGO, SEÇİM LOGOSU MU?

Gemlik Belediye Meclisinde tartışılan bir diğer konu ise Gemlik Belediyesi tarafından ilkokula başlayacak çocuklara verilecek olan okul çantası ve malzemeleri ile alakalı oldu. Tanıtım broşürünü eleştiren Osman Durdu; ‘Uğur abiniz’ sözünü hatırlatarak, ”Geçmiş dönemdeki belediye başkanı da diş fırçalarına ismini yazmıştı. Biz bunu da birlikte eleştirmiştik. Başkan kısa dönemde Refik Yılmaz’ı geçti” dedi. Konu ile alakalı söz alan Mehmet Uğur Sertaslan; ”Bu konuda partimizin logosunu koymadık, ismimizi koymadık. Oradaki Uğur Böceği benim imzam. Ayrıca, okul çantalarına ‘Gemlik’e Uğurlu Gelecek Sizlersiniz’ yazan ve logo olan etiketler de koyacağız” dedi. Konunun ayrışmaya gireceğini ifade eden MHP gurubu, konu ile alakalı Milli Eğitim boyutuna da bakacaklarının altını çizdi.

SOSYAL KONUTLAR YİNE GÜNDEMDE

Konu ile alakalı söz alan Mehmet Uğur Sertaslan; ”99 yurttaşımız mağdur olmuştu. 75 tanesi geldi buraya. Burada önerilerde bulunduk. Bitme ihtimali olan konuların içerisinde kalan toplam 99 daire olduğunu belirttik. 2 ay kadar satışları durdurduk. 26 tanesinin problemi çözüldü. Peşinatlarını isteyenlerde 39 mağduriyet ortadan kalktı.

Çevre Şehircilik Bakanlığından cevap geldi. İki etap ile alakalı müteahhitleri haksız bulmuştu. Teminat mektubu ile alakalı geçmiş dönem belediye başkanı ile alakalı suç duyurusunda bulunduk. Tüm hukuki aşamalar sonrasında tespit yaparak tekrar ihaleye çıkmamız gerekecek” dedi.

AYNI YANLIŞ DEVAM EDİYOR

Konu ile alakalı söz alan MHP Meclis Üyesi Emrah Keskinden; ”2015 yılında başlandı. Gemlik Belediyesine Çevre Şehircilik Bakanlığından şart ve şerh ile verildi. ‘6306 sayılı kanuna göre konut yap, diğer konutlarla Gemlik’i dönüştür’ diyordu. Bunu biz önceki dönemde de söylemişti. Biz konutları yaparken çok yanlış yaptık. Baştan yetki alınmadı. O alanlara konut yapılınca riskli binaları tespit ederek takas ettirmek zorundaydık. ‘Sen buna dikkat etmezsen, ben de bunu tespit edersem geri alırım’ diyor. Bu yanlış başladı geçmiş dönemde ve bu dönemde de devam ediyor. Siz bu işlere neden devam ediyorsunuz?’ dedi.

Sertaslan’ın tavsiye istemesi üzerine Keskinden; ”Geçmişte Çevre Şehircilik Bakanlığına bu yazılar yazılmış. Bu şerh kaldırılsın istenmiş. Buna rağmen satılmaması gerekirdi. Senin bunu kentsel dönüşümde harcaman zorunluydu. Önce konuyu masaya yatırmak lazım”dedi.

Sertaslan; ”Sıkıntılı bir yer orası. Bu kadar fiziken bu işin durumunu bilirken konuşmak doğru gelmedi bana. Buradan gelen ücretleri sadece orada kullandık. Umut ediyorum ki, milletvekilimiz Zafer Işlık’ın girişimleri ile muhatap bulabildik. Ankara’ya gideceğiz. Bizim de cevap bulmakta zorlandığımız konular var” şeklinde konuştu.

Konu ile alakalı söz alan Osman Durdu; ”İki yanlış bir doğru yapmaz. Sizden önceki yanlış yaptı, siz de aynısını yapmayın” dedi. CHP’li Emir Birgün ise; ”Biz bu konu ile alakalı göreve geldiğimizde komisyon kurduk ve bu konuyu belli aşamaya getirdik. Mevcut durumdaki soruna çözüme üretmek hep beraber olur” dedi.

Tekrar söz alan Durdu; ”Bu araziyi şartlı aldık. Geçmiş dönem Belediye Başkanı bunu zorladı. Bu arsanın tahsis amacı satmak değil. Gemlik’te 10 bin üzerinde riskli yapı stoku var. 400 konut satıldı, dönüşümü oldu mu? Belediye Başkanı olurken, bununla karşılaşacağınızı bilmiyor muydunuz? Şimdi mazeret üretmek değil, çözüm bulmanız lazım” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Galip Gür ise; ”Buradaki arsa maliyeti ne bizim? Bize çevre bakanlığı kentsel dönüşümde kullan diyebilir. Tüm öz malımı kentsel dönüşümde kullan diyebilir mi? Sattığı ürünü kentsel dönüşümde kullanacak diye bir ibare var mı?” dedi.

Konu ile alakalı komisyonun çalışması ve çözüm üretmesi istendi. Gemlik Belediyesi ikinci oturumu, Pazartesi günü yapılacak.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017