Üzerinde Bina Bulunan Arsaya Ruhsat Verildi

Gemlik Osmaniye Mahallesinde, Eski Akar Halı Sahanın yerinde bulunan arsa ile alakalı ruhsat konusu gündeme bomba gibi düştü. Üzerinde bina bulunurken, bina yokmuş gibi verilen ruhsatın tarihinin de, yerel idareler seçimlerinin hemen öncesinde olması akılları karıştırdı.

GİDER AYAK RUHSAT VERİLMİŞ

Eski Akar Halı Saha’da, geçmişte de kamuoyunun gündemine gelen ruhsat başvurusu, 11.03.2019 tarihinde verilen ruhsatla yeni boyut kazandı. 31 Ekim 2017 tarihinden önce ”Ruhsat Aşamasına” gelen dosyalar ile alakalı sağlanan kolaylıkla, pek çok projeye ruhsat onayı verilmişti. Bahse konu yerde ise o tarihlerde bina bulunduğundan, ruhsatlandırılamamıştı. Aynı zamanda, arsada bulunan halı sahanın sözleşmesinin sürmesi, imar yönetmeliğinin yolunu kapatmıştı.

REVİZE EDİLMESİ VE ÇAP APLİKASYONUNUN YENİLENMESİ GEREKİYORDU

Başvuru yapılan tarihlerde ruhsatlandırılma ihtimali bulunmayan binanın, başvurusunun üzerinden bir yıl geçtikten sonra revize edilmesi, çap aplikasyonunun da tarihten itibaren 6 ay içinde yenilenmesi gerekiyordu. 04.05.2017 tarihinde yapılan ruhsat başvurusu ve 16.02.2018 tarihinde yatırılan ruhsat harcının da üzerinden bir yıl geçtiği baz alındığında, revizyon yapılmadan, üzerinde bina varken inşaata nasıl ruhsat verildiği ise farklı dedikoduların önünü açtı.

YÜZBİNLERCE TL KAR ELDE EDİLDİ

Revize edilmesi durumunda, yaklaşık 200 Bin TL’ye zemin iyileştirmesi yapılacağı ön görülüyor. Aynı zamanda binaya asansör boşluğu bırakılacağı ve çıkmaların olmayacağı bilindiğinden, kazanılan dairelerin de azalacağı tahmin ediliyor.  Bu durumda da, daire satış fiyatları da baz alındığında, kar oranının diğer projelere göre yüksek olacağı ön görülüyor.

2019 AĞUSTOS AYINDA BİLE BİNA DURUYORDU

2019 yılının Mart Ay’ında binanın ruhsatlandırılmasına rağmen, 23 Ağustos 2019 tarihinde binanın yıkılmadığından tehlike saçtığına yönelik yerel medyada haber çıkmıştı. Üzerinde bina olması bir yana, binanın taşıyıcı durumunun var olması halinde, ruhsata onay verilmemesi gerekirken, yıkılmamış bina bulunurken nasıl ruhsatlandırıldığı merak konusu oldu.

SADECE RUHSAT AŞAMASINA GELENLER KABUL GÖRMELİ

2018 yılında ruhsat aşamasına gelen 200 civarında projenin kabulü yapıldı. Mevcut arsa da, bu kabul döneminde üzerinde yapı bulunduğundan ve ruhsat verilme şartları oluşmadığından kabul edilmedi. Dönemin Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın, görevinin bitimine kısa süre kala imzalanan ruhsatın, yeniden düzenlenip revize edilip edilmeyeceği de, merak ediliyor.

OLMAYAN RUHSATA NEDEN HARÇ YATIRILDI?

16 Şubat 2018 tarihinde, arsanın üzerinde bina varken ve ruhsatlandırma durumuna gelmemesi görülürken, arsa ile alakalı harcın neden yatırıldığı da merak konusu oldu. Harç yatırıldıktan sonra, 30 gün içerisinde ruhsatlanabilir duruma gelmesi, gelmiyorsa, dosyanın iade edilmesi gerekiyordu. Ortaya çıkan uygulama, başlayan inşaatlarda bile zemin iyileştirme, asansör boşluğu yapılması ve çıkmaların bulunmamasını sağlarken, henüz başlamamış ve arsanın temizliğinin bile tamamlanmamış olduğu projede sağlanan kolaylıklar, eşitlik ilkesine de aykırı görülüyor. Konu ile alakalı Belediyenin değerlendirmesi ve açıklaması bekleniyor.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017