MKS Reddedildi Ama

Yıl 2012’ydi.

Gemlik Gübre ÇED toplantısı yapacaktı, aynı MKS gibi kapasite artırımıyla alakalı.

Dönemin Belediye Başkanı ve Belediye yönetimi, 145 nolu kooperatifin salonunda yapılacak olan toplantıya, otobüs kaldırmıştı. Önceden duyurmuştu, çevre kuruluşları, siyasiler ve vatandaşlar akın etti. ÇED oluru alamadı o dönem… Termik Santral söylentisi de vardı. Hepsi toplantı konusunda birlik olununca rafa kalktı.

ÇED toplantısını firmalar belediyeye bildirmek zorunda. Malum firma da bildirdi, sonrası kendiliğinden geldi. O gün Belediye gerekeni yapmıştı.

***

Yıl 2019

Bu defa yine kapasite artırımı ile alakalı toplantı MKS Marmara firması tarafından yapıldı. Gemlik’te duyurusu yapılmadı. Gemlik Gübre için otobüs kaldıran Belediye Başkanı Refik Yılmaz, konu hakkında Gemlik’e bilgi bile vermedi.

Yönetmeliğin açığı kullanıldı. Duyuru aracı olarak Gemlik’te okunmayan Bursa’nın bir gazetesi tercih edildi. Bir de tirajı inanılmaz düşük olan genel gazete. Belediye de duyurmayınca, kamyoncular kooperatifinin salonunda yapılan toplantıyı Gemlik duymadı…

Gemlik’te halka sorsak, konudan hala haberleri yok aslında.

*

MKS konusunu ilk defa yazmıyorum. Daha önce cevap da yolladılar ve yönetmelikten bahsettiler. Oysa, firmanın yönetiminin inançlı olan insanlardan oluştuğu söylenirdi. İtikadı olan herkes bilir ki, her yasal hak helal olmaz. MKS Marmara, ÇED konusunda Gemlik ile helalleşmek zorunda. Yoksa maazallah ahretleri sıkıntıya girer, hakkımızı helal etmeyiz.

***

AK PARTİ ÇEKİMSER KALDI

Geçtiğimiz haftalarda, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisine, firmanın yapacağı derin deniz deşarjı konusu geldi. Konu komisyona geri çekildi, Gemlik’in görüşü istendi. Gemlik Belediye Meclisinde, partiler olgunluk gösterdi, Ak Parti dışındaki tüm partiler, konuyu reddetti.

Mecliste sunum yapan firma yöneticisi, gayet rahat şekilde, derin deniz deşarjı sonrası deniz sıcaklığının bir derece yükseleceğini söyledi. Dereceyi ölçebilecek kurum var mı? Sanmıyorum… Her halükarda ekolojik yaşama zarar verecek. Bir de, açık deniz değil de körfez olduğumuzu düşünürsek, zararı çok daha büyük olur.

*

Gemlik’in haberi olmadan, Gemlik’in doğasıyla oynanmasına müsaade etmememiz lazım. Geçmişte yapıldığı gibi otobüsler kaldırılabilir veya Belediye öncülüğünde, odalarla toplantılar yapılabilir.

Belki, gerçekten Gemlik’e sorarak ÇED toplantısına ikna olurlar, kim bilir?

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017