Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

2011 yılında alınan kararla zorunlu hale getirilen ”Enerji Kimlik Belgesi” uygulamasında, eski binaları için verilen süre 2019 yılı sonunda doluyor. Gemlik’te Enerji Kimlik Belgesi verilmesinde terki sahibi olan Eker İnşaat Sahibi Alparslan Eker ile konuyu değerlendirdik.

2020 yılından itibaren enerji kimlik belgesini almayan, 50 metrekare üzerindeki tüm yapıları ilgilendiren konuda, eğer kimlik belgeleri bulunmazsa, alım, satım ve kiralama yapamayacakları beyan edildi.  Ev sahibi, işyeri sahibi ve kiracıları doğrudan ilgilendiren konu ile alakalı da uzman görüşü aldık…

Alparslan Eker ile yaptığımız röportaj şu şekilde;

 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Binalar için düzenlenen, bina genelinde; ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, sıcak su vb. enerji sistemlerinin yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir.

Her bir enerji sisteminin (ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, sıcak su vb.), ilgili standartlarla, konfor şartlarından ödün vermeden, uygun hesaplamalar sonucunda, asgari olarak enerji tüketim değeri ortaya çıkar ve bu değere göre enerji performans sınıfları belirlenir.

Enerji performans sınıfları, sistemlerin enerjiyi ne kadar verimli kullanabildikleri ile doğrudan ilişkilidir. “A”dan G’ye kadar olan harflendirme sistemi, binanın enerji performans derecesini belirler, “A” sınıfı enerjiyi en verimli kullanan binayı tanımlarken, “G” sınıfına doğru gidildikçe enerjiyi daha az verimli kullanan binalar karşımıza çıkar.

BELGE ALMAYAN SATIŞ VE KİRALAMA YAPAMAZ MI?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca, 05.12.2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘’Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’nde’’ mevcut ve yeni binalara ‘’Enerji Kimlik Belgesi’’ almak zorunludur ibaresi yer alır. Bu nedenle, Enerji Kimlik Belgesini almayan, ev ve iş yerleri kiralama veya satış yapamaz. Enerji Kimlik Belgesi DASK gibi zorunluluk haline gelmiştir.

MANTOLAMANIN ENERJİ KİMLİK BELGESİNE FAYDASI VAR MI?

Mantolama işi yapan bazı isimler, zorunlu gibi göstermiş. Aslında zorunluluğu ve doğruluğu yok. Yönetmeliğin 5inci maddesinin (Ek: RG-1/4/2010-27539) altıncı fıkrasında: “Mevcut binaların, dış cephe duvarlarında ısı yalıtımı, ısıtma sisteminde kazan değişikliği, ferdi ve merkezi ısıtma sistemleri arasında dönüşüm yapılması, merkezi soğutma sistemi kurulması, kojenerasyon sistemi kurulması veya yenilenebilir.

Enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi ile ilgili konularda tadilat yapılması halinde, bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda uygulama projesi hazırlanır ve yapı kullanım izni veren ilgili idare tarafından onaylanır ve uygulanması sağlanır.” denmektedir. Bu tarz işlemler proje ve ilgili idarenin onayı dâhilinde yapılması gereken işlemlerdir. Bina yönetimlerinin uygulayacağı aykırı tutumlar hukuki açıdan kendilerini sıkıntıya düşürebilir.Fayda beklerken, zarar ortaya çıkarır. Mamtolama zorunlu değildir, Enerji Kimlik Belgesi zorunludur.

BELGE YENİ BİNALARDA VAR MI?

2011 yılından sonra yapılan binalarda, ruhsat ve yapı kullanma aşamalarında zaten Enerji Kimlik Belgesi bulunuyor. 2011 yılı öncesi binalarda ise Enerji Kimlik Belgesi isteniyor. Biz de firma olarak Gemlik ve Orhangazi bölgesinde, belgeyi incelemeleri yaparak verebiliyoruz.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017