2019 yılının son meclis oturumu yapıldı

Gemlik Belediye Meclisi Aralık Ay’ı ikinci birleşimi Gemlik Belediyesi Ömer Kahraman Ek Hizmet Binası Meclis Salonunda yapıldı. Toplantıda, dikkat çeken madde ise Gemlik Belediyesi ve akademik odalarla yapılması planlanan iş birliği protokolü oldu.

Gemlik Belediye Meclisinde, Gemlik’te son yıllarda önemli problem halini alan hafriyat konusu da görüşüldü. Gemlik’te geçici hafriyat sahaların oluşması, tarifelerin belirlenmesi adına tekrar komisyonlara gönderildi.

Sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma adına gerekli olan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin alınabilmesi için; İlgili meslek odaları ile Gemlik Belediyemiz arasında teknik işbirliği sağlamak amacıyla protokol taslağı hazırlanması ve bu protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili müşterek raporu görüşüldü.

Konu ile komisyonda şerhin okunmasını isteyen MHP Grup Sözcüsü Osman Durdu, okundu olarak kabul edilince konu ile alakalı açıklama yaptı. Durdu; ”Biz şerh koyarken hikaye veya masal yazmadık. Belediye Meclisi Türkiye Büyük Millet Meclisinin üzerinde değildir. Mecliste çıkarılan ve vize veya onay alınmamasını belirten maddeye aykırı karar almak istiyoruz. Komisyon raporu komisyona hazır geldi, istişare edilmedi.

Bizler akademik odaları önemsiyoruz. Hatta ihtisas komisyonlarımıza temsilci göndermesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz akademik odalardan belge istenme zorunluluğunu doğru bulmuyoruz. Burada verilecek ücret, vatandaşa ek külfet getirecek. Buradan uyarıyorum, bu şekilde karar onaylanırsa, görevi kötüye kullanma olur. Bu karar doğrultusunda, odalarda belge isteyen memur da aynı suça iştirak etmiş olur.  Bizler odalar ile protokole karşı değiliz, raporun 6.maddesinde bulunan belgenin alınmaması bizler için yeterlidir” dedi.

Ak Parti grubu adına söz alan Şamil Yiğit ise; ”Onaylanacak protokol, vatandaşı kısıtlıyor. Biz zaten yükümlülüklerimizi yerine getirirken, tekrar ücret karşılığında denetlenmeyi doğru bulmuyoruz. Sektör içinde olanlar, her inşaat öncesi zaten belgelerini alıyorlar. Buna ek belge külfetinin anlamı yoktur” şeklinde konuştu.

MHP Grubu adına söz alan Alparslan Eker ise; ”Protokolün amaç kısmı gayet güzel ama içeriği çok farklı. Ek zorunluluk ve yükümlülükleri doğru bulmuyoruz” dedi.

CHP Grubu adına söz alan Emir Birgün ise; ”Geçmişte akademik odalarda görev ve temsilciliklerde bulundum. O dönemde benzer 7-8 protokol de imzaladım. İnşaat mühendisleri odası ile de görüşmeler yaptık. Benim anladığım, bu işe siyaseten karşı olduğunuzdur. Burada yapılmak istenen vize veya onay değil, mesleki denetimdir” dedi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise; ”Bizler, bu işleri yapanları takip etmek yerine, odanın takip etmesini istiyoruz. Herhangi bir yanlış yapmamak adına yapılan çalışma olumlu olacaktır” ifadelerini kullandı. Müzakereler sonrasında konu oylamaya açıldı. Ak Parti ve MHP ret oyu kullanırken, CHP ve İyi Parti de protokol raporunu onayladı. rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017