Dem – Bir Deniz Deşarjını Bakanlığa Şikayet Etti

Gemlik Körfezinde bulunan MKS Marmara işletmesi ile alakalı tepkiler devam ediyor.

Firmanın derin deniz deşarjı yapacağını beyan etmesi sonrasında, Gemlik Belediyesinde 1/1000’lik planları reddedilmişti. Konunun önümüzdeki aylarda Bursa Büyükşehir Belediyesi gündemine gelmesi beklenirken, Gemlik’teki derneklerin yanı sıra, balıkçılık ve su ürünleri ile alakalı dernekler de şikayetlerini dile getirmeye başladı.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) de, konuyu dilekçe ile Tarım ve Orman Bakanlığına taşıdı. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapan DEM-BİR Gemlik Körfezinde ölümler olabileceğini de dilekçesinde belirtti.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi; ”Aldığımız duyum üzerine MKS firması derin deşarj ile Marmara denizinden suyu ısıtarak, tekrar körfeze bırakacağı söyleniyor. Ürettiği son derece tehlikeli ve zararlı asitlerin soğutmasında kullanacağı deniz suyunu yazın 1 derece, kışın 2 derece ısıtacağı taahhüt edilmiştir. Bu sebeple Gemlik Körfezinin deniz tabanında ekolojik dengeyi bozacağı garantilidir. Ayrıca derin deşarj ağzındaki difüzyondan da klor salıp suyu temizleyeceği söylenmiştir. Fakat saldığı klor deniz tabanındaki midyeyi öldürecek ve inorganik canlıları yok edecektir. Gemlik körfezi gibi sığ ve akışkanlığı olmayan körfezimize zararı büyük olacaktır. Bilakis kurulduğu günden bu yana, atık prosesi olmayan firmanın atıkları nerede sakladığı, nerede imha ettiği bilinmemektedir. MKS Firması bu dengeyi tek başına bozmakla kalmayıp TUKSAS Firması da aynı oranda denizin ısınmasına sebep olacaktır. Bu yönde yapılacak incelemelerde etkin olan Çed raporunda saatte de 5500 m3 su alıp bırakacağı taahhüt ediliyor. İlerleyen yıllarda 110.000 m3 kullanmayacağının garantisi yoktur. Esas korkumuz ise ürettiği kimyasalları Gemlik Körfezi’ne bırakmasıdır ki bırakmayacağının garantisi yoktur. MKS Firması 1976 yılından beri körfezimizi kirletmektedir. Ürettiği kimyasalların insan ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır. Asit üretiminin en tehlikeli durumu asit buharıdır. Ekolojik zincirde bozulma yapılan bu sistem besin zincirinin bozulması ve kanser hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığı da beraberinde getirecektir. Aynı zamanda toprak üzerine yağan yağmurların asitle etkileşimi toprağı yakarak, üstünde yetiştiği bitkileri yiyen canlıların da ölümüne veya hastalığına sebep olacaktır. Denizin ısınmasıyla balıklarda toplu ölümler gözlenecek ve besin kaynağı balığı, gelecek nesiller ancak kitaplarda görebileceklerdir.

Aldığımız bilgi ve duyumlar çerçevesinde Gemlik Körfezi’nde  meydana gelebilecek çevre kirliliği ve balık ölümlerinin önüne geçilebilmesi için, Gereğinin yapılmasını saygılarımızla Arz ederiz.

 

 

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017