Kuzey İmarında Şaibe Mi Var?

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Kuzey İmar Planları ile alakalı toplantı düzenledi. Oylamaya da gidilen toplantıda, 5 kata çıkarılmadan önce 3 kat olarak onaylanan planlara dönülmesi yönünde karar çıktı… Akabinde de, dedikoduların ardı arkası kesilmedi.

***

MECLİS ÜYESİ KAYIRILDI MI?

Bir yıl öncesine dönelim…

Seçim öncesinde Kuzey İmar Planı Mağdurları, neredeyse bir sivil harekete dönmüştü. O dönemde, ilk kazanımlarının ardından, ”5 kat neden olmasın?” dediler. Bunun için de girişimlerde bulundu, Belediye meclisinde de son dönemde onaylandı. ”Hadi başlıyoruz” diye düşündükleri sırada, ”Ticaret İmarı” söylemiyle yeniden meclise geldi.

Sonrasında ortaya atılan iddia ise, yenilir – yutulur cinsten değil. Dönemin Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın bulunmadığı günlerde, başkanvekili atanmış. Kuzey İmarlarında arsası olduğu iddia edilen başkanvekili ise, haritacılar çağırarak Kuzey İmar Planlarını yeniden elden geçirmiş, ticaret alanları ve benzeri yerler yeniden düzenlenmiş.

Dananın kuyruğu da, bu esnada kopmuş. Almanya’da yaşayan bir vatandaşın, iki bölgeye cephe olan arsası bir anda bölünmüş ve çevre adalara serpiştirilmiş. Mevcut Meclis Üyesinin ticarete uzak olan arsası da, yol kenarına gelerek değer kazanmış.

O dönem kendine Kuzey İmarı Planı Mağdurları diyen, imar bölgesinde yeri olan vatandaşlar, bunun kulaktan kulağa yaymakla kalmayıp, ellerinde harita ile de birbirleri ile paylaşmışlar. Bunu bilmelerine rağmen dile getirmeme sebepleri ise kendileri de mağdur olmayıp, planı bozmamakmış…

*

Onaylandıktan sonra, benzer şekilde ikinci değişim olduysa incelenmeli, ikinci değişimin neden ve ilçenin hangi faydası gözetilerek yapıldığı da değerlendirmeli. Kuzey İmarı Mağdurlarının iddia ettiği şekilde mağduriyet ve rant oluştuysa da, bu da kamuoyuyla paylaşılmalı. Kulaktan kulağa gezmekle kalmayıp, sağır sultanın bile duyduğu iddia öyle basite alınacak konu değil.

Doğruysa, kamuoyunu aydınlatmak adına, değilse de dedikoduları bitirmek adına bir an önce Belediye konuyu açıklamalı. Tabi daha önemli işleri yoksa!

***

Bunca iddianın arasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Gemlik’te muhtarlarla bir araya geldi. Burada Kuzey İmar Planlarına değinen Belediye Başkanı, Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen oylamada planlarda arsası olanların %10’unun ancak katılım sağladığını ve yüzdesi bu kadar düşük oranla plan değiştirmenin doğru olmadığını söyledi.

Hatta yapılan uygulamanın da, algı değiştirmek üzerine kurulduğunu sözlerine ekledi. Yepyeni bir polemiğimiz daha oldu. Hayırlı olsun.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017