Gemlik Deniz Deşarjına Karşı Çıkıyor

Gemlik’te MKS firması tarafından soğutma işleminde kullanılmak istenen derin deniz deşarjı konusunda, bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gemlik Cemil Meriç Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıyı Gemlik Kent Konseyi, Gemlik Duyarlılık Derneği ortaklaşa düzenledi. Yapılması planlanan eylem öncesinde dernekleri bilgilendirmek amaçlı yapılan toplantıda ilk sözü Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan aldı.

GEMLİK’İN DUYMA İHTİMALİ OLMAYAN YERDE TOPLANTI YAPTILAR

Derin Deniz Deşarjının tehlikelerine değinen Gemlik Belediye Başkanı; ”Gemlik’e yatırım yapılmasına karşı değiliz. Ama geleceğimizi da düşünmeliyiz. MKS firmasının soğutma amaçlı denizden su alacak ve derecesini artırarak geri bırakacak. Gemlik’in duyma ihtimalinin bulunmadığı yerde, tır kooperatifinde toplantı yaptılar. ÇED raporu da böyle geçti. İkinci aşamada, derin deniz deşarjı ile alakalı ilçe meclisine görüş soruldu. Meclis olarak konu reddedildi.

Mecliste görüşülen toplantıda firma yetkilisini çağırdık. Firma yetkilisinin anlattığı şekilde bile olsa, su belli dereceye yükselecek, tuz oranını da kaybederek geri bırakılacak. Saatte beş bin beş yüz metreküp gibi bir rakam da, ekolojik yaşamı olumsuz etkileyecektir. Yani çektiği suyun sıcaklığı 10 derece artacak. Bu artış, Gemlik Körfezindeki sıcaklığı kış aylarında 2, yaz aylarında 1 derece artıracak.

FİLTRELER KİMYASALLA TEMİZLENECEK

Aynı zamanda denizde yaşayan mikro organik canlılar ve diğer etkenler, suyun çekildiği esnada sisteme girecek. Bunların temizlenmesi için filtre kullanılacak. Filtreler de dolduğu zaman, klor ile temizlenecek. Klorun temizleyemediği durumlarda da farklı kimyasalların kullanılması mümkün olacak. Kıyaslamayı genelde okyanus üzerinde yapıyorlar da, Gemlik Körfezi böyle bir kıyaslama için doğru örnek değildir.

Mikrobiyolog ile bu konuyu değerlendirdik, kendisinden fikirler aldık. Suyun derecesinin artması ile pek çok mikro organik canlının yok olacağını dile getirdi. Baskın türün hayatta kalacağını, bu türün de, bir zaman sonra yok olacağını belirtti. Gemlik Körfezinin ise 5 yıl gibi bir zamanda Haliç’in eski hali gibi kokma ve kirlenme ihtimalini bize hatırlattı. Aynı Mikrobiyolog, bana bir soru sordu? ‘Gemlik’e gelirken sanayisi ile bilinen Dilovası Peyniri getirsem, yer miydiniz?’ diye. Sanayi kuruluşları arasında beslenen inek’ten üretilen peyniri kim yemek ister? Gemlik Zeytininin de aynı akıbeti taşımasından endişe ediyoruz” dedi. Sertaslan, kendi adına mücadele edeceğini belirterek, Gemlik halkının da kendisine destek olmasını istedi.

ÇED RAPORLARINDA HER ŞEY MİNİMİZE EDİLDİ

Gemlik Duyarlılık Derneği adına söz alan Erkan Güven ise; ”1970’li yıllarda 6  balina suyun sıcaklığının değişmesi sonrasında, Akdeniz’de ölmüştü. Sebebi ise Marmara Deniziydi. Birleşmiş Milletler ile Marmara üzerine anlaşmalar yapıldı. Marmara Belediyeler Birliği de bu yüzden kuruldu ama konu MKS olunca asli görevini bir kenara bıraktılar. ÇED raporlarında her şey minimize edildi. İnsan vücudu kloru belli bir seviyeye kadar kaldırabilir ama deniz canlılarının kaldırabilmesini bekleyemeyiz.

MARMARA DENİZİNİ KİRLETMEK KADIN CİNAYETİ İLE EŞDEĞERDİR

MKS asit üretiyor, buharını ise havaya salıyor. Dünyada asit yağmurlarının başlayacağı bilinirken, böyle bir zararı yine MKS ve çevresindeki firmalar bölgemizde oluşturacak. Bizlere okyanus standartları ile örnekler veriliyor. Marmara Denizi kendisini temizleyebilen bir deniz değildir. Marmara Denizini kirletmek, kadın cinayetleri ile eş değerdir. Olan yasaların uygulanmaması, kendini koruyamayana yapılan harekettir” şeklinde konuştu.

Gemlik Duyarlılık Derneği Başkanı Cemal Küçük ise; ”Balıkçılarımız bilir. Radardan bakılır, deniz sıcaklığı bir derece bile artarsa balık yer değiştirir. Bu nedenle, bir derece artırmak, Gemlik’teki balıkçılık adına da, çevre adına da tehlikelidir. Gemlik Körfezi sığ denizdir. Zaten 4-5 taneye kadar düşen balık çeşidimizi, mikro organik canlılarımızı tehlikeye atıyoruz. Bu firmalara ses çıkarılmadığı için Gemlik’te yaşanan kanser artışına da dikkat çekmek istiyoruz. MKS konusunda yakında eylem yapacağız, herkesi de bu eyleme bekliyoruz” dedi.

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017