Büyükşehir Meclisinde MKS Konuşuldu

MKS Marmara Firmasının Derin Deniz Deşarjı talebi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşüldü. Konu ile alakalı da Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, CHP Meclis Üyeleri Galip Gür, Emir Birgün  ve MHP Meclis Üyesi Osman Durdu konuşmalarda bulundu. CHP ve İyi Parti grubu, Büyükşehir Belediye Meclisine ”Körfezime Dokunma” yazılı tee shirt ile geldi.

Büyükşehir Meclisinde söz alan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan; ”Saatte beş bin beş yüz metreküp su alacağını söylüyor. Bir filtre içinden geçirecek. Denizden çektiği suyun sıcaklığını da çok yüksek derecelere çıkaracak. Saatte 396 bin konutun kullanacağı sudan bahsediyoruz. Bırakıldığı noktada 10 dereceden fazla olacak. Bu 10 derece artış, Gemlik Körfezinin yazın 1, kışın 2 derece ısınmasına sebebiyet verecek.

Mikro ölçekli canlı varlığının nasıl etkileneceğine dair hiçbir şey ÇED raporunda yok. Gemlik’te ortalamanın üzerinden mikro organik canlı varlığı var. Gemlik Haliç’in 20 yıl önceki haline gelebilir. Bir Üniversite tarafından çalışma yapılmalı. 300 trilyon TL’ye Gemlik’teki arıtmalar ve altyapılara yatırım yapılıyor. Gemlik Belediyesinden ‘olumsuz’ karar çıktı. Bugün hazırlanan rapor, bilgi sahibi olmadığımızı hissettiriyor beni. Bir çalışma yapması noktasına çevirelim. Konu ilgili firmanın bulunduğu alanı değil, Kapıdağ Yarımadasına kadar ilgilendireceğini düşündürüyor.  Çok ciddi sorunlar ortaya çıkarma ihtimali var. Filtreleri temizlemede klor kullanacağını söylüyor, ne kadar kullanacağına cevapları yok.

Alınan suyun ısınması sonucu bir miktar tuzun da kaybedileceği belirtiliyor. Marmara denizinin yüzeyi Akdeniz ve Ege üzerinden gelen daha tuzlu bir suyla kaplı. Aşağıdaki suyu baskılayacak. Daha kirli hale getirecek” şeklinde konuştu.

Osman Durdu; ”Ülkemiz ciddi anlamda dışa bağımlı. Kimyasal anlamda da dışa bağımlı, bun nedenle firmayı da incitmek istemiyoruz. Bizim Gemlik’te konu ile alakalı hassasiyetimiz çekimserdi. Burada sorumlu davranmamız lazım. Gemlik Belediye Başkanı da sorumlu davrandı, akademik oda olumsuz sonuç verdi. Üniversite kıza zamanda sonuç veremeyeceğini söyledi. Keşke Gemlik Belediyesi de, Üniversite raporu bekleseydi. Keşke bu konuşmalar ÇED toplantısı yapılırken yapılsaydı. Benim ricam geri çekelim, bir Üniversiteden rapor alalım. Bizim siyaseten bu konuya zarar vermemiz çok zor” dedi.

Alinur Aktaş; ”Aynı endişeyi ben de taşıyorum. Lakin, biz burada bunu ölçme, tartma şansımız yok. Bize sadece planlama ile alakalı soruyorlar. Üniversiteden bir raporla mı? yapılır bunu incelememiz lazım. O firma da bize geldi, onlar da kendilerince anlatıyorlar. Ben her halükarda araştırma yaptıracağım” ifadelerini kullandı.

Osman Ayradilli; ”Firma, bunun ne kadar ısınacağını ve zararlarını biliyor. Gemlik Körfezinin bu bölgesi balık yumurtlama alanlarında. Konu çok hassas. Su altına meraklı olan arkadaşlar görebilir” dedi.

Galip Gür; ”Bu süreç bir önceki dönemdeki yönetimde ve ÇED süreci aşamasında ilçe belediyesine bilgi verilir. Gemlik Belediye Meclis Üyeleri Dünya Gazetesinde çıkan bir yazıda öğrendi. Burada iyi niyetli bir kurumdan bahsetmiyoruz. Süreç öyle bir yere geldi ki, ÇED zaten elimizden kaçırmışız. Burada bu kadar meclis üyesi var. Mücadele el atmamız lazım. Bursa için de, Gemlik için de önemli süreç, körfezi bir daha bulamayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Emir Birgün; ”Bazı kararlar siyaseten alınamaz. Çevre konusunda da hep beraber karar almak zorundayız. Ak Parti grubundan bir kez daha düşünülmesini rica ediyoruz” dedi.

Komisyon Raporu; ”Alana ilişkin bir çalışma olup olmadığı imar planları adına sorulmuştur. Denizden su alma ve derin deniz deşarjı konusunun değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesi” şeklinde komisyon raporu çıktı.

Alinur Aktaş ise; ”1/5000 ile alakalı bir sıkıntı yok. Gerek yöre halkının, gerek belediye başkanının tereddütleri var. Konunun teknik detayının bakanlık tarafından detaylı incelenmesini meclis maddesi olarak sunuyoruz” dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017