Körfezde Tekneler Eylem Yaptı

Gemlik Körfezinde çevrede bulunan balıkçı tekneleri MKS firmasının derin deniz deşarjı uygulamasına karşı eylem yaptılar. Eylemde Gemlikli balıkçıların yanı sıra Kurşunlu, Narlı, Kapaklı, Karacaali ve Yalovalı balıkçıklar da Körfezde yapılan eylemde yerlerini aldılar. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da balıkçılarla denize açılarak destek verdi.

Gemlik Duyarlılık Derneği ve Kent Konseyi öncülüğünde yapılan eylemde dernek adına açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; ” MKS firmasının derin deşarj yöntemi ile oluşacak zararları anlatmak için denize açıldık.

Sayın Gemlikliler ve sayın yetkililer sizlerden rica ediyoruz Körfezimizi kirletmeyelim, bu deniz hepimizin. Bu denizin kirlenmesi ve ekolojik yapısının bozulmasının zararlarını tüm Gemlik ve Türkiye çekecektir. Biz MKS firmasının derin deniz deşarj uygulamasına karşı çıkmaktayız.

İnsan vücudunun bile belli bir dereceyi geçmesi durumunda, acil müdahale edilmesi gereken hastalık oluşuyor. Fakat denizlerimiz sahipsiz. Derin deniz deşarjı ile yazın 1 derece, yazın 2 derece ısıyı değiştirecek. Bu değişim deniz içinde yaşayan canlıların, yosunların ve denizanalarının yok olmasını sağlayacaktır. Eğer MKS firması bu kadar zararsız olduğunu düşünüyorsa neden 145 nolu kooperatif salonunda, gözden uzak toplantı yapıldı, Gemlik’in meydanında yapılmadı. Gizli ve kaçak yapılan işlerde muhakkak bir sorun vardır. Bu ÇED raporundan ne Gemlik halkının ne STK’ların haberi olmadı. Ben hala denize zarar vermiyorum diyorsan, bunun çıkıp gerçek delilleri ile topluma anlatman, bizleri ikna etmen lazım. Yoksa eylemlerimize devam edeceğiz. MKS firması  milliyetçi, muhafazakâr, sözde Müslüman olarak kendini tarif eder. Biz öyle bir peygamberin ümmetiyiz ki, ”Kıyamet kopsa bile ağaç dik” der. Doğayı korumaktan, ekolojik dengeyi korumaktan bahseder. MKS firması yetkilileri bunları derslerinde dinlemedi mi? Yoksa bunlar anlatılırken okulu mu astı.

Bizler, Gemlik Körfezinin ve geleceğimizin kirletilmesine, geleceğimizin bizlerden çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. İstediğimiz ÇED toplantısının yenilenmesidir” denildi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise, ÇED Toplantısının Gemlik’e haber verilmeden yapıldığına dikkat çekerek, ”Denize ciddi etkileri olur, ekolojik yaşama zarar verirse, dönüşümüz olmayacak. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Aynı zamanda denizde yaşayan mikro organik canlılar ve diğer etkenler, suyun çekildiği esnada sisteme girecek. Bunların temizlenmesi için filtre kullanılacak. Filtreler de dolduğu zaman, klor ile temizlenecek. Klorun temizleyemediği durumlarda da farklı kimyasalların kullanılması mümkün olacak. Bizler bu konuda Gemlik Körfezinin korunmasından yanayım” dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017