Gemlik’te 2019 yılının En’leri

Gelenek haline geldi, yılın son günü Gemlik’te yılın en’lerini değerlendiriyoruz. 2019 yılı, ekonomik daralmanın etkisi ile Gemlik’te hareketli yıl olmasa da, göze çarpan konular gündeme geldi. Değerlendirmeye başlayalım…

***

Yılın Haberi; Yerli Otomobil…

Aslında ilk etapta çok fazla haber vardı da, Gemlik için yılın haberi son günlerde geldi. Yerli Otomobil fabrikasının Gemlik’te yapılacak olması diğer pek çok konunun önüne geçti. Yerel seçimleri de, diğer konuları da unutturdu. Gemlik, yakın zamanda farklı noktada olacak.

Yılın Sürprizi; Sertaslan

Aslında bir kesim açısından ne kadar sürpriz sayılsa da, ”Uğurlu Gelecek” sloganı ile yola çıkan Sertaslan seçimin favorisiydi. Ak Parti Genel Merkezinin adaylarını geç açıklaması, seçim propagandasının profesyonelce yapılması Sertaslan’ı favori haline getirmişti. Seçimi de kazandı.

Yılın Polemiği; Belediyenin Borcu…

Yerel İdareler seçimlerinde, Gemlik Belediyesinin borcu ile alakalı 101 milyonluk brandanın Gemlik AVM’ye asılması polemikleri berberinde getirdi. Önceki dönem Belediye Başkanı Refik Yılmaz borcun bu kadar olmadığını söyledi, farklı belgeler sundu. Belediye kanadı da, toplu konutların taahhüt borçlarının da Belediye bütçesinden ödeneceğini belirterek, bu borcun da ödenmeden çalışma yapılamayacağına dikkat çekti.

Yılın Muhalefeti; Osman Durdu

Aslında Gemlik Belediye Meclisinde tek muhalefet Osman Durdu. Ak Parti kanadı, henüz muhalefet partisi olduğunun farkında değil, buna göre çalışma yapamıyorlar. Osman Durdu da siyasi tecrübesiyle, Gemlik Belediye Meclisinde farkını hissettiriyor.

Yılın Siyasetçisi; Zafer Işık

Zafer Işık’ın milletvekilliği, ilçe başkanlığı ile kıyaslanamayacak kadar iyi. Bursa’da öne çıkan vekillerden oldu. Üniversite ile alakalı çalışmaları, zeytinde ürün desteği, Adliye binasının tamamlanmasındaki rolü, son olarak otomobil fabrikası ile alakalı dik duruşu, Zafer Işık’ı parlatmaya devam ediyor.

Yılın Hayal Kırıklığı; Kent Konseyi

Seçiminden itibaren tartışılır hale geldi. Konsey Başkanı Gürhan Akdoğan kaliteli ve nitelikli bir isim. Buna rağmen, kadrolarının etkinliği Zeytin Festivali ve Engelliler Günü dışında göze çarpmadı. Festivalde de zaten Kültür Müdürlüğünün önemli çalışmaları oldu. Düzenlediği organizasyonlarda da genelde katılım konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor.

Yılın Sporcusu; Kadir Furkan Genç

Karate’de milli takımda yer alan Gemlikli sporcu, Şili’de yapılan dünya şampiyonasında kilosunda dünya üçüncülüğünü elde etti. Bizlerin futbola kilitlendiği dönemde, birileri güzel işler yapıyor…

Yılın Adli Olayı; Başkan Yardımcısının Rehin Alınması

2019 yılında da göze çarpan adli olaylar oldu. Kumla’da çocuğun annesini öldürmesi, uzun süre takiple yapılan uyuşturucu operasyonu, ilginç intiharlar, iş kazaları, hatta denizde kaybolan isimler. Malum sonrasında ikisi hayatını kaybetti, bir isim de uzun saatler boyunca suda kalarak kurtuldu. Hiç biri, Gemlik Belediyesinde yaşanan ve Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk’ün rehin alındığı olay kadar dikkat çekmedi. Hem olayın belediye binasında yaşanması, hem de bir kadının rehin alınması uzun süre bizi ülke gündeminde tuttu.

Yılın Firması; Borusan Group

Onca firmanın Gemlik’e zararlarının tartışıldığı günlerde, hala sosyal ve kültürel etkinliklerde ilçeye katkı sağlayan Borusan, Borçelik, Kerim Çelik ve Borusan Lojistik, farklarını belli ediyor.

Yılın Sosyal Faaliyeti; Festival ve Şarkı

Gemlik Zeytini Festivali, tüm eksiklerine rağmen vatandaştan yüksek not aldı. Mahmut Solaksubaşı’nın önerisi ile gündeme alınan ”Gemlik’e Gideceğiz” şarkısı da, festivale renk kattı. İlçenin şarkısı oldu. Sonraki yıllarda, daha fazla ”zeytin” teması olacağına inanıyoruz.

Tartışılan firma; MKS ve Köfteci Yusuf

Gemlik ile doğrudan bağlarında iki firmanın da sıkıntı olduğu söyleniyor. Pek çok ilçede, spor ve eğitime katkı sağlayan Köfteci Yusuf, Gemlik’te esnafa katkıdan ibaret. MKS ise, Gemlik’e rağmen alınan ÇED raporu ve derin deniz deşarjıyla, yılın en çok tartışılan kurumları oldular.

Yılın Sanat Faaliyeti; Özgür Aksoy Tiyatro Günleri

Geçtiğimiz yıl ”öyle bir faaliyet yok” demiştik. Bu yıl çok sayıda mevcut ilçemizde. Şiir günleri, tiyatro günleri, kitap fuarı, Amatör grupların sahneleri, sanat atölyeleri derken sanatsal faaliyet kısa sürede çoğaldı. Gemlik bu konuda kabuğunu kırıyor. Yine de, yılın faaliyeti Baro Tiyatrolarının sahne aldığı ”Özgür Aksoy Tiyatro Günleri” oldu.

Yılın Projesi; Bitmeyen – Bitemeyen Toplu Konutlar…

   Yapımından ödeme takvimine, yarım kalmasından, defalarca yönetmeliğinin değişmesine kadar çok defa konu olan ve son dönemde çözümü için adım atılan toplu konutlar. Başımızın belası olmaya devam ediyor. Yeni Otomobil Fabrikası, toplu konutları kurtarır mı?

Yılın Dernek Başkanı; ?

Bu yıl dernekler, geçtiğimiz yıllarda göre daha tutuktu. Yerel idareler seçimlerinde ”Meclis Üyesi” çalışmalarından sosyal faaliyetlere fazla zaman bulamadılar sanırım. Hemen hepsinin siyasette söz sahibi olmak gibi kronik hastalıkları var. Yine de Kültürel açıdan Giresun, topluluk açısından da İnegöl dernek başkanları dikkat çekiyor.

Yılın Şaibesi; Hak Edilmeyen Ruhsat

Geçtiğimiz yıllarda imarda yolsuzluk, belediyede yolsuzluk gibi çok konumuz olmuştu. Bu yıl, yine imar bölümünde yaşanan ve eski yönetmelikle, yükümlülüklerini yerine getirmemesine rağmen ruhsatlandırılan Eski Akar Halı Saha da bulunan inşaat.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017